info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 10. 2009

Gradec 2003, Essen 2010, Maribor 2012

Uredništvo
V torek, 13. oktobra 2009 bo ob 19.00 v graškem Kunsthausu nadaljevanje panelnih razprav »Gradec-Marburg«. Tokratna tema pogovora bo Evropska prestolnica kulture, svoje izkušnje z organizacijo, pripravo in izvedbo pa bodo podali predstavniki mesta Graz, ki je bilo prestolnica 2003, mesta Essen v Nemčiji, ki bo prestolnica prihodnje leto in predstavniki maribora.

Z osmo panelno razpravo v okviru celoletnega projekta panelnih razprav »Gradec-Marburg« UGM in Kunsthaus Graz nagovarjata najaktualnejšo temo mariborskega kulturnega dogajanja – projekt Evropske kulturne prestolnice. Tako kot Gradec pred 5 leti in Essen naslednje leto, se bo Maribor čez 3 leta prelevil v osrednje mesto kulture v Evropi (skupaj s portugalskim Guimarãesom). Priprave za laskavi naziv intenzivno potekajo, načrti dobivajo vedno bolj otipljivo podobo, mesto je željno transformacije in glavni akterji polni idej. Panelna diskusija z pomembnimi predstavniki kulturnih prestolnic iz Gradca, Essna in Maribora je namenjena predstavitvam dobrih praks, izmenjavi izkušenj in prevetritvi smelih načrtov.
 
Gostje razprave bodo: Hanns-Dietrich Schmidt, direktor za mednarodne projekte EPK Essen 2010, Wolfgang Riedler direktor Urada za kulturo v času EPK Graz 2003, Aleš Novak, direktor Urada za kulturo in mladino, MOM in Dejan Pestotnik, podpredsednik KID Kible in bivši član odbora KID Kible za pripravo kandidature Maribora za EPK 2012.

Organiziran bo brezplačni prevoz z avtobusom Maribor−Gradec−Maribor (odhod iz Maribora ob 17.00 izpred Jurčičevega spomenika; odhod iz Gradca ob 21.30). Obvezna rezervacija: 02/250 2544; 02/229 4693; info@ugm.si. Panelna razprava bo simultano prevajana v slovenski jezik (obvezen osebni dokument za dvig slušalk)!  Panelne razprave se bodo nadaljevale 10. novembra v mariborski UGM na temo Univerze in mednarodno sodelovanje in se zaključile 15. decembra v Kunsthausu v Gradcu z razpravo županov o prihodnosti mest.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz
na vrh