info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 10. 2009

TraktaT, arhitekturna porota '09

Uredništvo
Zavod za prostorsko kulturo TrajekT bo 5. in 6. novembra 2009 v galeriji T5 v Ljubljani izvedel že drugo delavnico arhitekturne kritike TraktaT, arhitekturna porota. Gostje letošnjega dogodka bodo Maroje Mrduljaš, odgovorni urednik revije Oris; Andreas Ruby, direktor berlinske agencije za arhitekturno komunikacijo Textbild in Luka Skansi, asistent za zgodovino arhitekture na beneški Fakulteti za arhitekturo ter kurator razstave "Mojstri in arhitekturna scena", ki je lani gostovala na Dunaju. Traktat bo tako ponovno gostil arhitekturne kritike in kuratorje, ki s svojim načinom delovanja in tolmačenja arhitekture odpirajo možnosti za razumevanje grajenega okolja širokemu krogu javnosti.

TraktaT je delavnica arhitekturne kritike, namenjena vsem, ki razmišljajo o arhitekturi in urbanem okolju ter svoja mnenja in prepričanja želijo deliti z drugimi. Namen delavnice je širiti znanje in veščine, potrebne za artikulirano kritično refleksijo o arhitekturi in prostoru. Živeti v skupnosti, pomeni biti na očeh in biti ocenjen. Ocenjevanje arhitekture in urbanega razvoja ima, tako kot vsako drugo, namen ločiti dobro od slabega, vendar to nikakor ni enostavno opravilo. Čeprav se arhitektura trudi uveljaviti svoja načela in vrednote, je – tako kot drugi poklici – prepletena z načeli in vrednotami številnih deležnikov, ki so vpleteni v njeno nastajanje. Proces v katerem se proizvaja prostor je večplasten, zato so povratne informacije o uspešnosti posameznih projektov še kako koristne. Vrednotenje arhitekture s strani strokovnjakov je za razvoj arhitekture pomembno. Z uveljavljanjem načel trajnostnega razvoja pa vse večjo težo pridobivajo mnenja vsakdanjih uporabnikov stavb in grajenega prostora.

Pomembno je, da interpretacija arhitekture seže preko golega navdušenja ali zgražanja. Vsestranskost grajenega okolja zahteva analizo različnih vidikov, tako političnega, gospodarskega, tehnološkega, ...in vse bolj pogosto ekološkega. Odgovorno podajanje mnenj o novih zgradbah, projektih, ki so v pripravi in vsem, kar se z njimi dogaja, je zato koristno za razvoj načrtovanja, kakovostnega življenjskega prostora ter demokratične družbe v celoti. Sposobnost pisnega izražanja o arhitekturi in prostoru je veščina, ki je vse bolj potrebna. Kritično pisanje pomembno dopolnjuje in nadgrajuje strokovno prakso, obenem pa pomaga vzpostavljati vezi med strokovnjaki in najširšo javnostjo.

Naučiti se pisanja, pravijo izkušeni, je mnogo laže kot naučiti se prostoročnega risanja. Kako svoja mnenja in prepričanja o arhitekturi spraviti na papir se lahko pričnete učiti tudi na Traktatu! TraktaT se bo pričel v četrtek 05. novembra '09 ob 13.00 v galeriji T5 Project space s predavanji Maroja Mrduljaša, Andreasa Rubyja in Luke Skansija. Njihovo delo je še posebej zanimivo, ker odpira nove načine interpretacije arhitekture in grajenega prostora.

Na drugi del dogodka se je potrebno prijaviti. Po koncu predavanj si bodo prijavljeni udeleženci izbrali stavbe ali ureditve, ki bi jih želeli ocenjevati. Naslednjega dne, v petek 06. novembra '09 ob 11.00 se bo delavnica nadaljevala s kratkimi predstavitvami udeležencev, predavatelji in sodelavci Trajekta pa jim bodo na voljo za konzultacije. Kritiški prispevki bodo po koncu delavnice objavljeni v skupnem katalogu. (Katalog TraktatT 07 si lahko ogledate na spodnji povezavi.) Predavanja in delavnica so brezplačni, organizatorji pa od udeležencev delavnice pričakujejo aktivno sodelovanje. Prijavite se tako, da nam po elektronski pošti pošljete prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi. Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.


Prijave pošljite na spodnji naslov:
>>mail@trajekt.org
>>ProgramTraktaT 09 (*.pdf 250kB)
>>Prijavnica (*.doc 50kB)

Več:
>>TraktaT 2007

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>ProgramTraktaT 09 (*.pdf 250kB)
>>Prijavnica TraktaT (*.doc 50kB)

Maroje Mrduljaš
je arhitekt in arhitekturni kritik. Avtor več razstavljenih, objavljenih in nagrajenih arhitekturnih ter urbanističnih natečajnih projektov in študij. Dobitnik 2. nagrade 38. zagrebškega salona 2003. Od 1995 objavlja eseje, predstavitve in kritiške članke s področja arhitekture, urbanizma, oblikovanja in likovnosti. Urednik zbirke Plan pri založbi AGM, član uredništev revij Život umjetnosti, Up & Underground in Oris. V pripravi sta dve njegovi knjigi. Član hrvaške sekcije AICA in neodvisni izvedenec nagrade Miesa van der Roheja. Zaposlen na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Zagrebu kot strokovni sodelavec.

Andreas Ruby
je arhitekturni kritik, teoretik, skupaj z Ilko Ruby ustanovitelj in direktor agencije za arhitekturno komunikacijo Textbild ter založbe Ruby Press. Po zaključku študija umetnostne zgodovine je nadaljeval študij teorije in zgodovine arhitekture na Ecole Spéciale d'Architecture v Parizu pri Paulu Virilioju in na Univerzi Columbia v New Yorku pri Bernardu Tschumiju. Od leta 1999 do 2001 je bil urednik arhitekturne revije Daidalos. Leta 2001 sta z Ilko Ruby ustanovila agencijo Textbild kot pripomoček za izdajanje arhitekturnih knjig, revij in esejev, kuriranje razstav in svetovanje arhitektom. Andreas Ruby je učil na več priznanih univerzah, med drugim v Kasslu, na Cornell University v New Yorku, v Lausanni, Barceloni, Berlinu in Grazu. Letos je v Grazu opravljal nalogo kuratorja štajerske arhitekturne nagrade in radikalno osvežil celoten koncept podelitve nagrade ter način predstavitve nagrajenih stavb.

Luka Skansi
je zgodovinar arhitekture in asistent na Arhitekturni fakulteti v Benetkah (IUAV) na katedri Teorija in zgodovina arhitekture. V svojih raziskavah se je ukvarjal z evolucijo italijanske povojne arhitekture, s formativnim obdobjem Rema Koolhaasa, z zgodnjo arhitekturo Eisenmana, Ungersa in Alda Rossija, in z zgodovinarskim in teoretičnim delom Manfreda Tafurija. Doktoriral je s temo razvoja ruske arhitekturne avantgarde v dvajsetih letih in teoretičnim opusom konstruktivista Mojseja Ginzburga.
na vrh