info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 10. 2009

AML in MGLC nista za združitev
Prejšnji petek sta Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in Arhitekturni muzej Ljubljana (AML) v Tivolskem gradu organizirala javno tribuno z naslovom Kaj sta Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in Arhitekturni muzej Ljubljana (AML) dala kulturnemu prostoru in zakaj je njuna načrtovana ukinitev problematična?. Tudi ministrica Majda Širca bodoči razvoj obeh ustanov vidi drugače.

Kot je razvidno iz naslova javne tribune, MGLC in AML združitev ustanov pod eno upravo kot si jo je zamislil ljubljanski mestni oddelek za kulturo smatrata kot svojo ukinitev pri iskanju argumentov proti njuni združitvi pa sta uspela pridobiti številne ugledne podpornike. Javno tribuno je moderiral dr. Aleksander Bassin. Na njej so sodelovali dr. Rastko Močnik, predsednik sveta MGLC; dr. Peter Krečič, ravnatelj AML; Lilijana Stepančič, direktorica MGLC; dr. Primož Lampič, predstavnik zaposlenih v AML; mag. Breda Škrjanec, predstavnica zaposlenih v MGLC; in prof. Bojan Gorenec, dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO).

Ljubljanska mestna uprava je pod taktirko župana Jankoviča že združila mestne knjižnice, Gledališče za otroke in Lutkovno gledališče ter Mestno galerijo in Mestni muzej in pri združevanju ustanov, ki sodijo v pristojnost mesta doslej ni doživela nasprotovanj.

V reševanje zapleta se je vključilo tudi ministrstvo za kulturo. Ministrica Majda Širca in državni sekretar Stojan Pelko sta se sestala z ljubljanskim načelnikom za kulturo Urošem Grilcem. Na novinarski konferenci včeraj je ministrica sicer pozdravila nekatere prejšnje združitve v izvedbi ljubljanske občine, recimo knjižnic, vendar je dejala, da v primeru MGLC in AML nima takega mnenja. Arhitekturni muzej in grafični center nimata skladnih vsebin, zato njuno združevanje ni smiselno, je prepričana ministrica. Po presoji ministrice bi Arhitekturni muzej Ljubljana moral postati javni zavod, MGLC pa bi bilo potrebno pripojiti Moderni galeriji.

V ponedeljek bo potekala seja ljubljanskega mestnega sveta, kjer bo ena izmed točk dnevnega reda tudi predlagana združitev obeh institucij, ki medtem nadaljujeta svoje aktivnosti, povezane s predstavitvijo argumentov proti združitvi. Ta četrtek je tako napovedana novinarska konferenca v Arhitekturnem muzeju Ljubljana. Na njej bodo ponovno predstavili zahtevo, da Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana umakne Sklep o ukinitvi in združitvi AML in MGLC z dnevnega reda seje mestnega sveta 19. oktobra 2009.


Več:
>>MO Ljubljana, Oddelek za kulturo
>>Arhitekturni muzej Ljubljana
>>Mednarodni grafični likovni center

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh