info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 10. 2009

Ljudje so resnično žarišče arhitekture

Matevž Čelik
V ponedeljek so v Beli dvorani gradu v Gradcu podelili Štajersko arhitekturno nagrado za leto 2008. Na pobudo nekdanjega načelnika za kulturo in namestnika deželnega glavarja dr. Kurta Fleckerja izbor najboljših zgradb od letos naprej ne opravlja več žirija domačih arhitektov, temveč mednarodno uveljavljen kustos, ki ga vsaki dve leti določijo na novo. Letos je bil to kritik in kurator Andreas Ruby, ki bo 5. novembra gostoval tudi na delavnici TraktaT, arhitekturna porota.

Kot pojasnjujejo v graški HDA (Haus der Architektur), je cilj reforme arhitekturne nagrade gradbeno dejavnost na avstrijskem Štajerskem oceniti s subjektivnim pogledom priznanega zunanjega strokovnjaka, s tem vzpodbuditi širšo razpravo in razširjati poznavanje štajerske arhitekture tudi izven domačih meja. Poleg izbire nagrajencev je Ruby radikalno osvežil celoten koncept podelitve nagrade, z načinom predstavitve nagrajenih zgradb in oblikovanjem letopisa. 12 izbranih projektov je na novo fotografirala v New Yorku živeča mehiška fotografinja Livia Corona, namesto klasičnih plaket in diplom pa so nagrajenci prejeli šablono z napisom "odlična arhitektura – štajerska arhitekturna nagrada 2008" in razpršilec z barvo.

Kot je v govoru na otvoritvi dejal Ruby, je bilo bolj, kot da nagrajene zgradbe potrjujejo že znane kakovosti, zanj pomembno odkriti nove kakovosti in opozoriti na določene probleme. Ruby je požel aplavz skoraj dvesto štajerskih in graških politikov, arhitektov, prostorskih načrtovalcev in drugih, ko je v nagovoru dejal, da sta Gradec in Štajerska sicer polna kakovostne arhitekture, vendar je predvsem na podeželju v okolici Gradca s prostim očesom vidno, da v deželi ni koherentnega urbanističnega načrtovanja. Kot so na vodenem ogledu za predstavnike medijev opozarjali predstavniki stroke z avstrijske štajerske, so najbolj problematični župani, ki se s projekti na lahko dostopnih a neustreznih lokacijah želijo zapisati v zgodovino svojih občin.

V spremni besedi letopisa, ki sta ga uredila Ilka in Andreas Ruby preberemo, "da je nastajanje arhitekture danes motivirano na različne načine, na primer z zaslužkom, z željo prikazati filozofijo blagovne znamke ali producirati grajene ikone s katerimi bi mesta lahko zapolnila svoje turistične brošure in pritegnila ljudi. Ljudje, ki naj bi uporabljali te zgradbe, nasprotno, pri tem ne igrajo nobene vloge več. Toda za nas so prav oni resnično žarišče arhitekture. Zato smo jih pri zasnovi te knjige postavili v središče na treh nivojih: v fotografiji, v risbah in v besedilih."

Fotografiranje izbranih arhitektur je bil pomemben del projekta in fotografinja Livia Corona je kar šest tednov preživela v Gradcu in okolici, na voljo pa je imela številčno ekipo ljudi. V nasprotju s klasično arhitekturno fotografijo, se Coronini posnetki ne omejujejo na dokumentiranje zgradb, temveč jih je mogoče razumeti kot umetniško delo, ki se osredotoča na odnose med ljudmi in prostori. Tako kot v svojih prejšnjih projektih, je Corona tudi fotografije za letopis štajerske arhitekture posnela s prebivalci zgradb, naključnimi mimoidočimi ali načrtno postavljenimi nastopajočimi. Cilj te strategije je razbiti ustaljene norme posredovanja arhitekture skozi fotografijo.

Predstavitev načrtov nagrajenih zgradb je bila naslednji pomemben del projekta. Številni založniki, ki objavljajo arhitekturo se danes skušajo izogniti predstavitvam načrtov, češ da jin ne zna brati nihče drug kot arhitekti, kar je narobe. Načrti so pomembni. Načrti igrajo tudi veliko vlogo v procesu demokratičnega odločanja o arhitekturi, ker so nekatere informacije vidne le na načrtih. Zato sta se urednika letopisa odločila, da načrte priredita tako, da bodo manj tehnični in bodo prikazali bistvene strukture prostorov. Najela sta zunanje arhitekte, ki so pripravili poenoten vizualni sistem za prikaz načrtov v knjigi. Bistvena značilnost na novo izrisanih načrtov je, da bralcu prikazujejo samo tisto, kar dejanjsko lahko vidi v prostoru in kar je prikazano tudi na fotografijah.

Tako kot v fotografiji in risbi, je predstavitev nagrajenih arhitektur drugačna tudi v besedilih. Urednika sta namesto opisov projektov v letopisu objavila mnenja ljudi, ki so iz najrazličnejših razlogov povezani z nagrajenimi projekti: v prvi vrsti uporabnikov, toda tudi njihovih sosedov, naključnih mimoidočih in končno naročnikov (politikov, podjetnikov, zasebnikov) ter arhitektov. O njihovem odnosu do projektov so jih intervijuvali študentje arhitekture na Tehniški univerzi v Gradcu. Izjave so uredili v kolaž, ki s širokim spektrom stališč razkriva kako različno je dojemanje arhitekture v družbi in kako je odvisno od tega, na kakšen način ljudje vidijo svoj odnos do svojega grajenega okolja.


Več:
>>Arhitekturna inventura malo drugače TrajekT 30.09.2009
>>HDA Graz
>>X architekten

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
res nov zorni kot, 18.10. 2009, 08:47

Vsekakor gre za izjemno zanimiv in pravzaprav pričakovan zasuk v pogledu na arhitekturo. Preizpraševanje strokovnih stališč s pomočjo uporabnikov je znan in brezdvoma uporaben korektiv tako v primeru krize idej, kot v primeru krize z naročil, če seveda odmislimo izovrno vlogo uporabnika v arhitekturi in urejanju prostora na sploh.
Prav z razumevanjem vlog v urejanju prostora je veliko težav, zato se ne razumemo, ne znamo sodelovati in oblikovati usklajenih rešitev. Prav vsak primer, ki poudari razlike v pogledih in stališčih je zato nadvse dobrodošel prav za premagovanje razlik in oblikovanje skupnega jezika urejanja prostora. Res super, da bomo kolega Ruby-a gostili tudi v Ljubjlani!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Štajersko arhitekturno nagrado za leto 2008 je prejela družinska hiša Yug v vasi Frauental, ki leži na gričih južno od Gradca. Avtorji arhitekture so "X arhitekti", ki sicer delujejo v Linzu in na Dunaju. "Ta hiša je skladna s svojim prostorom, je skladna s svojimi ljudmi in ta predlog sodi v ta čas." je svojo izbiro komentiral kustos letošnje štajerske arhitekturne nagrade Andreas Ruby.

Fotografije: © Livia Corona www.liviacorona.com
na vrh