info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 10. 2009

Piranski dnevi 09: Novi izzivi

Maja Ivanič
Jutri se pričenjajo 27. Piranski dnevi arhitekture. V času svetovne turbulence, zavedajoč se podnebne občutljivosti in krhkega naravnega, moralnega in ekonomskega ravnovesja našega planeta, se bodo arhitekti na tradicionalno predzadnji novembrski vikend v piranskem gledališču Tartini, ukvarjali z vprašanji, kako lahko s svojim delom prispevajo k uravnoteženju sveta za civilizacijski napredek, in se spopadejo s krizo, ki je večplastna

V času globalne klimatsko okoljske in finančne krize smo prišli do spoznanja, da je njunemu nastanku botrovala predvsem globalna kriza vrednot – moralnih, etičnih, ekonomskih in socialnih. Nastala situacija je priložnost, da prevrednotimo obstoječe sisteme in se aktivno soočimo z izzivi trajnostnega razvoja. Zlasti v arhitekturi, ki aktivno oblikuje naš življenjski prostor in način bivanja, s tem pa tudi razvoj in prihodnost civilizacije.

A kateri so pravi izzivi trajnostnega razvoja? Kako se na krizo odziva sodobna arhitektura? Kakšne in katere so moralne in etične vrednote, ki lahko oblikujejo trajnostni prostor ter dvignejo kakovost našega bivanja? Kako lahko arhitektura preusmeri agresivni tehnološki razvoj v razvoj trajnih civilizacijskih vrednot in dobrin?

Konferenca, ki ji je lansko leto z novo organizacijsko ekipo uspela uspešna vrnitev na arhitekturno sceno, bo letos gostila 9 predavateljev: Maruša Zorec/ ARREA, Ljubljana; Milton Braga/ MMBB, São Paulo; Robert McCarter/ Washington University, St. Louis; Saša Randić/ Randić&Turato, Rijeka; Wang Shu/ Amateur Architecture Studio, Hangzhou; John Wardle/ John Wardle Architects, Melbourne; Aaron Tan/ RAD, Hong Kong; Shelley McNamara, Yvonne Farrell/ GRAFTON, Dublin; Diébédo Francis Kéré/ KERE Architecture, Gando, Berlin.

Vzporedni dogodki obsegajo 3 študentske razstave, ogled dokumentarnega filma Erica Bricknerja The Modernism of Julius Shulman in 4 arhitekturne razstave. Poleg tega bodo v Piran iz Gradca prenesli fotografsko razstavo O ljudeh in hišah v New Yorku živeče avtorice Livie Corona. Razstava prinaša fotografije, ki so nastale kot del projekta Štajerske arhitekturne nagrade 2008, ki jo je kuriral berlinski kritik Andreas Ruby.

Kakovostna arhitektura objektiven, ne le subjektiven interes, saj dviga zavest sodobne družbe o kulturi bivanja in njen odnos do prostora. Zato bi morala država oziroma ministri in sekretarji skupaj s stroko prevzeti aktivne pobude po ustvarjalni inovativnosti. Piranska konferenca pa s svojim programom, razstavami in nagrado Piranesi še naprej ostaja spodbujevalec in oblikovalec visokokakovostne prostorske kulture.


Več:
>>Piranski dnevi arhitekture

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Randić Turato, Vrtec, Krk, 2009


Grafton Architects, Waterloo Lane Mews Houses, Dublin, 2009


Milton Braga, Vila Romana, Sao Paulo, 2005


Amateur Architecture Studio, Library of Wenzheng College at the Suzhou University, Suzhou, 2000na vrh