info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 11. 2009

Dan arhitektov 2009

Uredništvo
Prihodnji četrtek, 12. novembra 2009Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije organizira Dan arhitektov. Letošnja tema dneva je Arhitektura in krajinska arhitektura v službi javnosti ter slovensko prostorsko načrtovanje, razpeto med javnostjo, zakonodajo, politiko in kapitalom. V okviru dneva arhitektov bosta v Mestnem muzeju Ljubljana potekali dve okrogli mizi.

V četrtek ob 16.00 uri bo na sporedu pogovor na temo Javni prostor v arhitekturi in krajinski arhitekturi. Okrogla miza se bo osredotočila na aktualna vprašanja arhitekture in krajinske arhitekture v službi javnosti. To je javna arhitektura, ki odraža družbeno identiteto, ki je financirana z javnim denarjem. Kakšna naj bo ta arhitektura in krajinska arhitektura? Kakšni so vzori in k čemu je potrebno stremeti? V razpravi bodo sodelovali Maruša Zorec, Vasa J. Perović, Ivan Stanič, Boštjan Vuga in Ana Kučan.

Istega dne ob 18.00 uri bo potekala razprava z naslovom Med javnostjo, zakonodajo, politiko in kapitalom - Slovensko prostorsko načrtovanje 2009. Poudarek omenjene okrogle mize je na pomenu in možnostih delovanja prostorskih načrtovalcev v praksi. Ti strokovne izvedbene in planske rešitve načrtujejo v stalnem sodelovanju oz. usklajevanju med interesi javnosti, politike in kapitala ter v okvirih obstoječe zakonodaje. Poudarek bo na sedanji situaciji, v kateri se v Sloveniji pripravljajo novi strateški in izvedbeni prostorski plani za praktično celoten slovenski prostor. Predstavitvi problematike bo sledila razprava s sodelovanjem navzočih. Gostje te okrogle mize bodo Janez Koželj, Maja Simoneti, Leon Kobetič in Kaliopa Dimitrovska Andrews.

Ob 20.00 uri bo v Hiši arhitekture na Vegovi 8 v Ljubljani podelitev nagrad in priznanj Zlati svinčnik, Platinasti svinčnik in Častni član ZAPS. Priznanja so namenjena najboljšim stvaritvam in najvidnejšim ustvarjalcem na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja med leti 2007 in 2009. Ob podelitvi nagrad in priznanj bo tudi otvoritev pregledne razstave realizacij članov zbornice pod naslovom Slovenska arhitektura 2007 – 2009.


Več:
>>ZAPS

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
depresivni časi, 6.11. 2009, 19:10

kam so šle pa slikce?

Anonimnez
Brez naslova, 10.11. 2009, 21:18

Javna arhitektura, financirana z javnim denarjem - ali ni zakonski pogoj razpis natečajev ob takih investicijah?
Ali se to v Ljubljani dogaja, ko se ureja javne površine na nabrežjih ob Ljubljanici, pa tudi drugje? Ali so bili izpeljani natečaji?


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Sprostitveni center Orhidelia, Podčetrtek (Enota)
Vrtec, Kidričevo (Mojca Gregorski, Ajda Vogelnik Saje)

na vrh