info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 11. 2009

Tehnologije za trajnostno gradnjo se vse bolj uveljavljajo

M.Č.
Danes in jutri bo na Kozini potekala že tretja Robotina Open. Sicer dokaj običajen poslovni dogodek je vzbudil pozornost, ker je v osrednjem delu potekala tudi otvoritev nove fotovoltaične (sončne) elektrarne. Streho svoje poslovne stavbe in parkirišča so v podjetju Robotina pokrili s 1.300 m2 panelov za proizvodnjo elektrike in tako zgradili elektrarno močjo 189 kW, ki bo letno proizvedla skoraj 200 MWh električne energije. Gradnja je morala biti dovolj trdna in paneli dovolj čvrsti, da jih ne bi odnesla kraška burja.

Jutri, v četrtek 5.11. bodo predstavniki podjetja demonstrirali, zakaj bi bilo razmišljanje o postavitvi sončne elektrarne zanimivo tudi za druge in zakaj je to finančno zanimiva naložba. Obiskovalcem bodo predstavili zgodbo o izgradnji svoje sončne elektrarne in jim postregli z zanimivimi podatki o dejanski proizvodnji električne energije v prvih treh mesecih delovanja. Pri tem bo sodeloval tudi predstavnik uglednega japonskega proizvajalca SanRex, katerega produkti sodijo v vrh svetovne ponudbe.

Robotina je zanimiv ponudnik tehnologij za trajnostno gradnjo. Poslovno stavbo podjetja Primorje v Ajdovščini (arhitekt Boris Podrecca) so opremili s 24 geosondami. Po prvem letu obratovanja izkazuje dobre energijske bilance. Sodelujejo tudi pri projektu nizkoenergijskih pametnih hiš v naselju Urbanje pri Novem mestu (Sadar Vuga Arhitekti), kjer vgrajujejo toplotne črpalke zrak/voda v kombinaciji s sistemom nadzorovanega prezračevanja in talnega gretja/hlajenja, vse skupaj povezano s sistemom inteligentnega upravljanja hiš.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Boris Podrecca, Poslovna zgradba Primorje, Ajdovščina


Sadar Vuga Arhitekti, Naselje Uranje pri Novem mestu

na vrh