info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 11. 2009

Predavanje Borisa Podrecce v Mariboru

Uredništvo
Boris Podrecca je letos izdal knjigo z naslovom "Theorie Lateral". Na temo z enakim naslovom bo profesor Podrecca v četrtek 26. novembra ob 18.00 predaval v Mariboru. Predavanje bo potekalo v Dvorani Borut Pečenko, v stavbi Tehniških fakultet Univerze v Mariboru, na Smetanovi 17. Organizirajo ga Katedra za arhitekturo in prostor Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru, Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor in Društvo arhitektov Maribor.

V svoji novi knjigi išče Podrecca rešitev za arhitekturo v obliki splošnih pravil. Živimo v času najrazličnejših vplivov in po mnenju Podrecce arhitekti, usmerjeni v svoje delo, kljub vsakovrstnim teoretskim izjavam, teorije pravzaprav ne uporabljajo. V svoji knjigi pride do zanimivega zaključka, da je dobra arhitektura kljub legitimni potrebi po teoriji vedno odporna na manifeste.

Kot piše v napovedniku Podreccinega predavanja, "koeksistenca raznolikosti in deficit poznavanja teorije pri arhitektih v praksi predstavlja za mnoge arhitekturne teoretike težavo. Kot se je na letošnjem arhitekturno-teoretičnem simpoziju v Stuttgartu pokazalo, se bo tržno podrejeni granulaciji arhitekturne scene zoperstavila nova vrsta univerzalizma in enciklopedizma ter seveda osamosvojitev teorije." Predavanje Borisa Podrecce na Stuttgartskem simpoziju kot tudi v Mariboru poskuša ta mainstream relativizirati.

Univ. prof. mag. arch. Boris Podrecca je arhitekt, teoretik, publicist, avtor razstav, pedagog..., v ateljejih na Dunaju in v Benetkah projektira stavbe, trge in mesta širom po Evropi, med drugimi tudi v Sloveniji. Za svoj opus je prejel številne mednarodne nagrade in priznanja. Boris Podrecca je svetovljan, a obenem ves čas glasnik slovenskega kulturnega okolja, od oktobra 2009 tudi gostujoči profesor študijskega programa arhitektura na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru.


Več:
>>Fakulteta za gradbeništvo Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Zavarovalnica Wiener Städtische, Graz (2007)
Hotel Valamar Lacroma, Dubrovnik (2009)
Poslovna zgradba Primorje, Ajdovščina (2007)
na vrh