info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 11. 2009

Prostorske prakse in politike v Škucu

Uredništvo
V okviru programa Prostorske prakse in politike KUD Obrat v četrtek, 19. 11. 2009 ob 19.00 uri v Galeriji Škuc v Ljubljani organizira predavanji Vesne Vuković iz Zagreba ter publicistke in kustosinje Britta Peters iz Hamburga. Gre za tretji dogodek v okviru programa Prostorske prakse in politike, ki poteka od septembra do decembra 2009 na različnih lokacijah v Ljubljani.

Cilj programa Prostorske prakse in politike je predstaviti izbrane projekte, ki prečijo polje umetnosti, arhitekture in urbanizma ter na kritičen in kreativen način obravnavajo različna aktualna vprašanja in kompleksne pojave, ki dandanes karakterizirajo mestni prostor.

Vesna Vuković je kulturna aktivistka, kustosinja in raziskovalka umetnosti v javnem prostoru. Soustanoviteljica organizacije [BLOK] – Local Base for Culture Refreshment iz Zagreba ter kustosinja UrbanFestivala. V predavanju "Urban Festival Zagreb – Politike prostora" bo podala nekaj razmislekov o različnih razmerjih med umetnostjo, urbanizmom in politiko. UrbanFestival je mednarodni festival umetnosti v javnem prostoru, ki v Zagrebu poteka od leta 2001. Festival skozi izbrane teme, specifične produkcijske načine ter hibridne umetniške raziskave in intervencije cilja k širjenju območja akcije izven zidov umetniških institucij ter razpiranju javnega prostora kot prostora sobivanja, participacije, konfrontacij in možnih antagonizmov. V predavanju bo Vesna Vuković predstavila estetske, metodološko-organizacijske in politične koordinate, na katerih je UrbanFestival zasnovan in jih razvija. Na primeru izbranih projektov, ki so jih izvedli v okviru UrbanFestivala, pa bo razmišljala o tem, kako umetniške akcije (lahko) razvijajo alternative obstoječim urbanim strukturam, institucijam in družbenim relacijam.

Britta Peters je študirala kulturne študije na univerzi v Lueneburgu. Deluje kot publicistka in kustosinja v Hamburgu, kjer je izvedla tudi vrsto projektov v javnem prostoru. Od 2008 je sokustosinja v galeriji Kunstverein Harburger Bahnhof e.V. V predavanju z naslovom "Lokalne politike in umetnost v javnem prostoru - Na primer Hamburg, na primer Wilhelmsburg" bo predstavila projekte v Hamburgu in predelu Wilhelmsburg. V prvem delu predavanja bo Britta Peters orisala zgodovino in ključne projekte programa za umetnost v javnem prostoru, ki ga mesto Hamburg razvija od leta 1981. V drugem delu pa bo predstavila nedavni razvoj tega mestnega programa v razmerju do gentrifikacijskih procesov. Pri tem se bo osredotočila na specifični predel mesta, Hamburg-Wilhelmsburg, ki je eden revnejših mestnih predelov. Za ta predel je mesto Hamburg v povezavi z mednarodno arhitekturno-gradbeno razstavo (Internationale Bauausstellung) leta 2013 predvidelo velik urbanistični in gradbeni podvig. Cilj tega revitalizacijskega načrta je predvsem širiti bivanju privlačna območja znotraj mesta, ustaviti selitev prebivalstva izven Hamburga in s tem ohraniti priliv davkov v mestno blagajno. Eden zelo verjetnih učinkov tega mega plana pa bo sprememba socialne strukture prebivalstva v Wilhelmsburgu in poriv revščine še bolj na obrobje mesta. V predavanju bo Britta Peters kritično premislila ambivalentno vlogo umetnosti v teh procesih.

Prostorske prakse in politike je del dolgoročnega projekta Re-lokacija, ki ga razvija Kud Obrat s podporo partnerjev; tokrat z Galerjo Škuc. Predavanji sta brezplačni, potekali bosta v angleškem jeziku!


Več:
>>KUD Obrat

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh