info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2009

Mednarodni natečaj za prestolnico kulture

Matevž Čelik
Na straneh Društva arhitektov Maribor je bil ta teden objavljen razpis mednarodnega natečaja "Evropska prestolnica kulture - reka Drava 2012". Razpisane so naloge za ureditev dobrega kilometra nabrežij Drave v mestnem središču, 130 m dolgo peš in kolesarsko brv med Lentom in Taborom ter novo Umetnostno galerijo Maribor z 8000 m2 galerijskih prostorov. Udeleženci natečaja se lahko po lastni presoji odločajo o sodelovanju na natečaju v okviru enega, dveh ali vseh treh sklopov. V Mariboru do marca prihodnje leto pričakujejo predloge arhitektov z vsega sveta.

Nabrežja reke Drave
Nabrežja reke Drave, skupaj z mostovi, cestami in ulicami, ki se spuščajo proti vodi, starim mestom z obrambnimi stolpi in nekdanjim pristaniščem - Lentom, so glavna prepoznavna znamenitost Maribora. Ob 5,00 km struge Drave ima Maribor največ vodne obale med vsemi mesti v Sloveniji. Z natečajem za nabrežja reke Drave, ki bodo preurejena do leta 2012, ko bo Maribor prevzel vlogo Evropske kulturne prestolnice, želi Mestna občina Maribor pridobiti rešitve za ureditev javnih površin, prvenstveno namenjenih pešcem in kolesarjem, ki bodo zasnovane kot živahni in privlačni prostori ob reki, skladen prostor zgodovine in sodobnosti ter medsebojno povezan niz prostorov mestnega središča na obeh bregovih Drave.

V sklopu natečaja je potrebno izdelati idejno arhitekturno rešitev za ureditve v dolžini 1.000,00 m na obeh nabrežjih Drave, kjer je posebej izpostavljeno 550,00 m nabrežja na Lentu, pred starim mestom. Poleg bregov Drave nabrežja obsegajo trge, ulice, sprehajališča, zelene površine in pristane za rečna plovila.

Brv Lent – Tabor
Nastanek mesta Maribor je tesno povezan s prehodom preko Drave in velik del zgodovine mesta se vrti okoli reke in mostov čez njo. Ker so skozi Maribor vodile trgovske poti, je most predstavljal vir zaslužka, obenem pa je bil mestna znamenitost. Današnji Stari most, zgrajen med leti 1906 in 1912, je bil eden lepših mostov v Avstro-Ogrski, vendar je rušitev njegovega lesenega predhodnika, ki je povezoval niže ležeča nabrežja, povzročila zaton delov mesta neposredno ob Dravi. Z natečajem za Novo peš in kolesarsko brv na lokaciji najstarejšega Mariborskega mostu, med starim pristaniščem - Lentom in Taborskim nabrežjem. Nova brv bo ponovno povezala zgodovinske dele Maribora ob Dravi, Lent in Taborsko nabrežje, omogočila uporabnikom gibanje med obema nabrežjema in prispevala k večji obljudenosti in živahnosti nabrežij.

V sklopu natečaja je potrebno izdelati idejno arhitekturno rešitev za novo brv za pešce in kolesarje, ki bo premostila 130,00 m široko strugo reke Drave. Zaradi zagotavljanja plovnosti je predvidena svetla višina pod novo brvjo 3,50 m. Nova brv mora biti načrtovana obenem kot prepoznavna in inovativna ter transparentna in nevtralna konstrukcija.

Nova UGM
Umetnostna galerija Maribor (UGM) je osrednja muzejsko-galerijska institucija za vizualno umetnost v SV Sloveniji in druga največja ustanova te vrste v Sloveniji. Z natečajem za Novo UGM, ki bo zgrajena do leta 2012, ko bo Maribor prevzel vlogo Evropske kulturne prestolnice želita UGM in Mestna občina Maribor pridobiti rešitve za kompleks, ki bo sodobno in privlačno kulturno središče, pospeševalec urbanega utripa, motor urbane regeneracije v JZ delu mestnega središča ob nabrežju reke Drave in zgleden primer trajnostno načrtovane arhitekture.

Nova zgradba bo gostila pregledno zbirko slovenske moderne in sodobne vizualne umetnosti, omogočila uporabnikom predstavitev različnih zvrsti vizualne umetnosti na zanimiv in raziskovalen in edukativen način ter ponudila širok program za otroke, mladostnike in družine s privlačnimi prostočasovnimi dejavnostmi. Vizija Nove UGM je, da se bo razvijala kot odprta ustanova z vrhunskimi vsebinami, kot prostor za vso družino, kot gonilna sila znanja in ustvarjalnosti ter stičišče ustvarjalnih dejavnosti.

V sklopu natečaja je potrebno izdelati idejno arhitekturno rešitev za kompleks Nove UGM in anketno idejno urbanistično rešitev za SZ vogal stavbnega bloka med Koroško cesto, Pristaniško, Ribiško in ulico Ob Bregu. Idejna arhitekturna rešitev Nove UGM poleg osrednje galerijske dejavnosti na dobrih 8.000 m2 obsega Otroški muzej (700 m2), Center kreativne industrije (1.200m2), Arhitekturni center (500 m2), galerijske gostinske prostore (650 m2), odprte zunanje prostore (1.500 m2).

Natečaj razpisuje Mestna občina Maribor skupaj z Društvom arhitektov Maribor, Mednarodno zvezo arhitektov UIA in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Od četrtka tega tedna je možna prijava na natečaj. Prenos natečajnih podlog bo možen s spletne strani društva arhitektov Maribor od 12. decembra dalje. Oddaja predlogov je predvidena konec februarja, konec marca pa bosta dve mednarodni žiriji razglasili rezultate. Predloge za ureditev nabrežij Drave in novo brv bodo ocenjevali Roger Riewe (AUT), Andreas Ruby (GER), Saša Begović (CRO), Aleš Vodopivec (SLO), Ana Kučan (SLO), Uroš Lobnik (SLO), Stojan Skalicky (SLO), Andrej Šmid (SLO) in Luciano Lazzari (ITA), predloge za novo Umetnostno galerijo pa Hrvoje Njirić (CRO), Peter L. Wilson (AUS), Jürgen Hermann Mayer (GER), Christoph Grunenberg (UK), Stojan Skalicky (SLO), Matevž Čelik (SLO), Marko Studen (SLO), Uroš Lobnik (SLO) in Vojko Pavčič (SLO).


Več:
>>Društvo arhitektov Maribor
>>Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
>>International Union of Architects

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh