info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2009

Projekt slovenskih študentov v Sarajevu

Uredništvo
V okviru mednarodnega projekta Sosed, prižgi luč - Susjed, upali svjetlo - se je v Sarajevu zgodila odmevna umetniška delavnica (od 9.11. do 15.11. 2009), kjer so študentje arhitekture in mladi pesniki iz Ljubljane in Sarajeva, v okviru organizacij KUD Kentaver, EASA Slovenije, IPC – International Peace Center in Festival Sarajevo, pripravili svetlobno instalacijo iz odsluženih predmetov. Le-te so zbirali pri stanovalcih ulic v bližini kraja, kjer se je na koncu projekta odvila predstavitev instalacije s pesniškim performansom.

Namen projekta, ki je prevzel Sarajevčane in doživel številne objave v medijih, je bil osvetliti temno ulico v centru mesta Sarajeva in združiti delo ustvarjalcev različnih umetniških znanj v skupen dialog med dvema različnima kulturama. S tem so mladi dokazali, da se lahko z malo truda in prostovoljnim umetniškim udejstvovanjem v javni prostor subtilno poseže, s tem dodatkom pa del mesta dobi povsem nov obraz.

Poleg ustvarjanja v Galeriji Maka Dizdara na Bašćaršiji, kjer se je zgradilo prijetno delovno vzdušje, so umetniki pripravili nekaj spremljajočih prireditev po samem mestu. Zrušili so simboličen Berlinski zid ter tako obeležili 20. obletnico padca zidu, 71. obletnico Kristalne noči in 16. obletnico zrušitve mostarskega mostu. Organizirali so pesniško branje na tramvaju, ki je popeljal udeležence prireditve in naključne potnike, ki so se peljali po vsakdanjih opravkih. Mladi ustvarjalci so projekt predstavili tudi na Prvi sarajevski gimnaziji, Likovni akademiji in Fakulteti za arhitekturo. Projekt so sklenili 15.novembra v Staklenom gradu, v središču Sarajeva, s postavitvijo instalacije in pesniškim performansom, ki se je dodelal skozi nastajajoči organizem svetlobe.

Sodelujoči: Študentje arhitekture in mladi pesniki iz Ljubljane in Sarajeva: Sara Badovinac, Larisa Kazić, Jana Furman, Mohor Kordež (študentje arhitekture iz Ljubljane), Semra Mahmutović, Tamara Lazarević, Aida Beganović (študentke arhitekture iz Sarajeva), Dejan Koban, Veronika Dintinjana, Stanka Hrastelj (pesniki iz Ljubljane), Amra Božović, Dželil Nesimović (pesnika iz Sarajeva), Klara Debeljak, Mito Kostadinovski, Katja Škorić (fotografija, video dokumentacija in tehnična podpora iz Ljubljane).


Več:
>>Slobodna Evropa
>>Knjizevnost.org
>>Sarajevo-x

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh