info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2009

Bogastvo tipologij v kamnolomu Podutik

M.Č.
Končan je natečaj za območje kamnoloma v Podutiku v Ljubljani. Žirija, ki ji je predsedovala Ina Šuklje Erjavec, njeni člani pa so bili še Matjaž Dolenc, Zvonko Šavor, Miha Kozamernik, Miran Gajšek, Boštjan Vuga, Matej Blenkuš, Tomaž Levičar in Urša Vrhunc je izbrala predlog Ateljeja Ostan Pavlin iz Ljubljane.

V natečaju je bilo potrebno urbanistično zasnovati sodobno in kakovosntno stanovanjsko okolje, ki bo urejeno v nekdanjem kamnolomu. Šlo je za obsežen projekt s kar 60.000 m2 stanovanjskih in javnih etažnih površin, parkirišč, servisnih in skupnih prostorov.

Predlog Ateljeja Ostan Pavlin je ocenjevalna komisija prepoznala kot tistega, ki z razporeditvijo različnih stavbnih tipologij najbolje in najbolj dosledno upošteva topografske danosti kamnoloma. Kot je v poročilu zapisala ocenjevalna komisija »V primerjavi z drugimi natečajnimi predlogi, ki so zgornji plato kamnoloma v večini primerov napolnili s parkirišči, elaborat št. 14 topografijo v celoti izkoristi in s tem pridobi možnost za rafinirano variacijo med položnejšim in strmejšim delom pobočja. S tem je občutek pozidanosti manjši, bogastvo tipologije večje, hkrati pa je omogočena tudi interna intervencij po sredinski poti. Največja kvaliteta projekta, ki se pri drugih natečajnih rešitvah ne pojavlja, je v natančnem prilagajanju stavbnih tipov, njihove geometrije in orientacije, dejanskim reliefnim danostim. S tem projekt suvereno ohranja karakter prostora, z objektom stare separacije in prilagajanjem reliefu pa z novo vsebino in z urbanističnim oblikovanjem izpričuje preteklost obravnavanega prostora.«

Na natečaj je prispelo 23 predlogov. Drugo nagrado je prejela skupina v kateri so sodelovali Janez Lajovic, Marko Boltin, Andrej Vurušič in Maja Vodnik. Podeljeni sta bili še dve tretji nagradi, eno je prejela skupina Glažar, Peterlin, Prijon, Razinger, Simoneti, Stanič in Vehovar, drugo pa Jernej in Justin Bevk ter Andreja Zapušek.


Več:
Več:
>>Arhiforum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 20.11. 2009, 21:15

Bravo Saša! M.

Metka
bogatstvo tipologij v podutiku, 21.11. 2009, 08:07

Kakšen bo občutek pozidanosti je težko spekulirati. Zaenkrat slike kažejo, da bo zazidanost precejšnja. Zelene so strehe iz zraka, živim ozaenrkat pri tleh.
Tipologija pozidave pa je v Podutiku, če koga, razen natečajnikov, slučajno tja zanese, že danes prav kaotično bogata, tako da res: vsa čast!


blaz
unicevalci, 28.11. 2009, 08:54

ja itak...gremo unict cim vec okolice. sej stanovanj imamo v Lj res premalo.. (cela tona sarkazma v samo dveh stavkih)...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.1. nagrada: Atelje Ostan Pavlin
na vrh