info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2009

Deljeno prvo mesto v Planici

M.Č.
Že konec oktobra so bili objavljeni tudi rezultati natečaja za nordijski center Planica. Natečaj je prinesel dva zmagovalca: prvo zmagovalno ekipo sestavljajo krajinski arhitekti AKKA in arhitekti A.biro, drugo pa arhitekturna pisarna Stvar. Žal se je na izjemno zanimiv natečaj odzvalo le 10 skupin arhitektov in krajinskih arhitektov.

Urbanistična in arhitekturna rešitev, pridobljena na natečaju bo predstavljala podlago za ureditev in razvoj Nordijskega centra Planica v nacionalno športno središče. Arhitekti in krajinskimi arhitekti so se spopadli s težko nalogo, v kateri so morali biti pozorni tako na funkcionalne prostorske in arhitekturne rešitve za razvoj športa in turizma, kot na odnos arhitekturnih in krajinskih rešitev do naravnih danosti ter kulturne dediščine.

Komisija pod vodstvom Maje Simoneti in v sestavi: Mojca Plestenjak, Marko Rajšter, Branka Arnautović, Jure Žerjav, Gabrijel Gros, Jurij Sadar, Aleš Vrhovec in Aleš Žnidaršič ni imela lahkega dela, ko je izbirala med komaj 10 predlogi. Pri ocenjevanju elaboratov je bil zanjo pomemebn predvsem odnos do celotnega simbolnega okolja Planice. Ocenila je, da je zaradi izjemnih značilnosti naravnega in ustvarjenega okolja, za varstvo in razvoj identitete Nordijskega centra pomembna predvsem dosežena skladnost naravnega in ustvarjenega oziroma harmonizacija posegov z okoljem in medsebojno. Pri tem je bila pozorna na celosten odnos do krajine vključno z arhitekturo. Kot boljše je ocenila rešitve, ki so celovito posegle v krajino in jo zadržano, spoštljivo do narave in dediščine, nadgradile z novimi objekti in ureditvami.

Prostorska zasnova AKKA in A.biro je zasnovana v terasah, ki kot izpeljava plastnic postanejo organizacijski princip urejanja celotnega območja. Ureditev v obliki teras sledi topografiji terena, osrednjo površino v veliki meri pušča prazno in tako omogoča večnamensko rabo za prireditve, dogodke, ali preprosto za doživljanje krajine z mogočnim prizorom gora in skakalnic. Tribune obravnava kot elemente krajine in jih ustvari z modulacijo zemljine. Pri tem ohranja horizontalen značaj prostora. Terasasta ureditev definira znotraj enovitega prostora več podambientov, različnih površin in v drugačni relaciji proti drugim prostorom, kar zagotavlja raznolikost dojemanja prostorskih sekvenc.

Organizacija prostora v predlogu arhitekturne pisarne Stvar temelji na premisleku o dispoziciji objektov v kontekstu prevladujočega naravnega okolja, pozicije skakalnic, poteka ceste in lege novega tekaškega štadiona. Servisna objekta so tako arhitekti umestili na samo točko prevoja iz ravnine v pobočje, vzporedno s plastnicami, osrednji objekt cilindričnega volumna pa na dominantno točko med tribune letalnice, tekaškega stadiona in ceste. Taka rešitev je z vidika lege tega objekta po prepričanju žirije najuspešnejša, saj označuje že danes najpomembnejšo točko obiska doline, ki jo elaborat uspešno poudari z markantnim objektom, morebitnim novim simbolom Planice.


Več:
>>Arhiforum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 20.11. 2009, 23:16

In kje je projekt? Jaz vidim posnetek obstojecega stanja. Podn od projektov; in podn od zirije; skratka S.R>A>M>O>T>A

student-killer
Brez naslova, 21.11. 2009, 06:51

s kakšno lahkoto lahko nekateri sodijo. take pavšalne ocene lahko pridejo samo iz ust nepoučenega in šibkega. na ZAPS-ovih straneh so objavljene vse podrobnosti natečaja, tudi tiste bolj tehnične. veš, natečaj niso samo te "slikce". sej ti bo profesor povedal, ko prideš v tretji letnik...

anyway čestitke ekipama, čaka vas zahtevno projektiranje!


arhikritika
Brez naslova, 21.11. 2009, 17:30

Tudi jaz sem si poucno ogledal zapsove strani. Se strinjam s prvim komentarjem. Projekti so dejansko brez jajc.

mimogrede
Brez naslova, 22.11. 2009, 10:12

z jajci se delajo omlete, ne arhitektura.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Projekt arhitekturne pisarne Stvar


Projekt arhitektov A.biro in krajinskih arhitektov AKKA

na vrh