info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 11. 2009

Piranesi 2009 odšel v Grčijo

Matevž Čelik
Letošnja nagrada Piranesi odhaja v Grčijo. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo predavatelji Piranskih dnevov arhitekture, je med selekcijami 31 projektov iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Grčije in Slovenije izbrala stanovanjsko hišo Aloni na otoku Antiparos, ki so jo načrtovali v arhitekturni pisarni Deca Architecture v Atenah.

Podeljeni sta bili tudi dve priznanji Piranesi, za prenovo hiše mlinov v Vicenzi (Studio Insito) ter za občinski center St. Gerold (Cukrowicz Nachbaur Architekten). Mednarodno študentsko priznanje Piranesi, za katerega so se potegovali študentje fakultet iz Ljubljane, Maribora, Trsta, Pescare, Zagreba, Splita, Gradca in Dunaja, je žirija podelila paviljonu iz lesenih palet, ki je projekt študentov Tehnične univerze na Dunaju. Njegova avtorja sta Gregor Pils in Andreas Claus Schnetzer, nastal pa je pod mentorstvom Karin Stieldorf in Pekka Janhunena.

Odločitev, da glavno nagrado prejme kamnita, s terenom zraščena hiša na grškem otoku ima širše sporočilo, saj je žirijo prepričal prav odnos med hišo in krajino. Z nagrajenim delom je izpostavljen pristop, ki upošteva dane geografske danosti, materiale, ki se nahajajo v prostoru, kjer je hiša zgrajena in obstoječe strukture, v primeru Antiparosa, kamnite terase. Oblikovanje hiše je odgovor na konfiguracijo terena in na lokalne gradbene tehnike, ki so se izoblikovale v grobi sredozemski pokrajini Kikladskih otokov. Če se je izgled otoka v preteklosti oblikoval s tem, da so kmetje z lomljenim kamnom gradili impresivne obdelovalne terase, danes na podobo Kikladov bolj kot kmetijstvo vpliva povečano povpraševanje po počitniških hišah. Z uporabo kamnitih zidov pri nagrajeni hiši na Antiparosu pa se nadaljuje lokalen in z naravo skladen način človekovega oblikovanja krajine, za sodobne potrebe.

Občinski center v oddaljeni vorarlberški gorski vasici St. Gerold je zanimiva zaradi raznolike ponudbe dejavnosti, ki jo je občina vključila v novo občinsko stavbo, saj se v isti stavbi poleg občinskih pisarn nahajajo še otroški vrtec, celodnevna igralnica, vaška trgovina in večnamenska soba za vaščane. Projekt odlikuje še smotrna izraba zahtevnega strmega zemljišča, postavitev, ki z upoštevanjem velikosti in lege obstoječih hiš nadaljuje obliko vasi in dejstvo, da je zgrajena iz lesa, ki so ga pridobili iz gozdov, ki so v lasti vaščanov. Ker je stavba zgrajena kot pasivna hiša ter je v energetsko tehničnem smisu skoraj samozadostna, predstavlja pravi manifest ekološke in trajnostne gradnje ter ustvarjanja dodane vrednosti z lokalnimi viri.

Hišo z mlinom v Vicenzi, ki so jo načrtovali v Studiu Insito je žirija nagradila zaradi premišljene in sodobne interpolacije v staro zgodovinsko strukturo zidov. O nagrajencih so presojali predavatelji letošnjih Piranskih dnevov arhitekture: Milton Braga (MMBB, São Paulo), Wang Xu (Amateur Architecture Studio, Hangzhou), Aaron Tan (RAD, Hongkong), Maruša Zorec (Arrea, Ljubljana), Diébédo Francis Kéré (Kere Architecture, Gando in Berlin), Saša Randić (Randić&Turato, Rijeka), John Wardle (John Wardle Architects, Melbourne), Robert McCarter (Washington University, St. Louis) in predsednica žirije Shelley McNamara (Grafton Architects Dublin).

Privlačnost Piranskih dnevov po nekaj letih zatona ponovno opazno narašča, tako doma kot v mednarodnem okolju. V Piranu je bilo med številnimi obiskovalci sobotnih in nedeljskih prireditev zaslediti tudi mnoga zanimiva imena iz Slovenije in sosednjih držav. Tradicija druženja srednje evropskih arhitektov v sicer zaspanem in nespremenjenem Piranu se torej nadaljuje...


Več:
>>Piranski dnevi arhitekture
>>Deca Architecture
>>Cukrowicz Nachbaur Architekten
>>Studio Insito

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Piranesi se obraca v grobu
Brez naslova, 22.11. 2009, 22:57

booooooooorinnng. Ampak se ne cudim. Tako boring kot predavatelji.

anonimnez
lazi, 23.11. 2009, 08:06

1. Hiša Aloni je cisti nesmisel- namesto izrazito lepih pogledov po dolini, ki so zaprti s kamnitim zidom, arhitekt stanovalcu privošči le dva mala atrija z bore malo svetlobe.

2. Občinski center St. Gerold- *predstavlja pravi manifest ekološke in trajnostne gradnje ter ustvarjanja dodane vrednosti z lokalnimi viri.*
-Kolikor se vidi iz načrtov gre za AB konstrukcijo???


Matevž Čelik
Pogledi, Ekologija, 23.11. 2009, 08:44

Dopuščam možnost, da ti nagrajene hiše niso všeč ali so ti celo predavatelji dolgočasni. Pač stvar tvojega plafona. Bi bilo pa prav, da malce premisliš, preden govoriš o lažeh. Ker vem, da ti nima smisla pojasnjevati creda predavateljev, ki so izbrali nagrado, samo naslednje... Kar se tiče Grčije: Arhitektura pod sredozemskim soncem običajno ni stvar razgledov po dolinah in iskanja svetlobe... Kar se tiče Avstrije: Občinski center St. Gerold je dobil "Timber Construction Prize Vorarlberg 2009". Dvomim, da Avstrijci ne pogledajo projektov.

jodlholz
Brez naslova, 23.11. 2009, 23:21

Ja, Avstrijci so res arhitekturni mojstri. Zagotovo so v ospredju tretje arhitekturne lige. Ja, gerne. Da o grskem projektu sploh ne govorim. Boli

Helga
Bist du ein kleines unerfahrenes Flegel..., 24.11. 2009, 00:39

Hattest du Gluck in deinem traurigem leben, baust du vieleicht eimal eine Hundehutte. Ja, so ist das, meine liebe Jodlholz!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Nagrada Piranesi 2009:
Hiša Aloni, Antiparos, Grčija (Deca Architecture)Priznanje Piranesi 2009:
Občinski center St. Gerold, Avstrija (Cukrowicz Nachbaur Architekten)Priznanje Piranesi 2009:
Hiša mlinov, Vicenza, Italija (Studio Insito)Študentsko priznanje Piranesi 2009:
Hiša iz palet, TU Dunaj (študenta: Gregor Pils, Andreas Claus Schnetzer; mentorja: Karin Stieldorf in Pekka Janhunen)


na vrh