info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 11. 2009

Simpozij Arhitekti, naročniki in družba

Uredništvo
Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije prirejata drugi dvodnevni znanstveni posvet na temo arhitekturne zgodovine s podnaslovom Arhitekti, naročniki in družba. Posvet bo v petek 27. in soboto 28. novembra 2009 v prostorih Restavratorskega centra na Poljanski 40 v Ljubljani.

Tematski poudarek letošnjega srečanja bo na problematiki naročništva ter recepcije in percepcije arhitekture v družbi, saj sta poleg ustvarjalca samega prav naročnik in družba temeljna dejavnika za nastanek in oblikovanje arhitekture. Naročnikov vpliv je viden v vsebinskem in ikonografskem programu objekta, v izbranih zgledih, tudi v izboru materialov, sledenju trendom ipd. Družba pa deluje kot nekakšen splošen usmerjevalec umetnostnega udejstvovanja, ki posamezne arhitekturne stvaritve odobrava, ceni, povzdiguje ali celo zaničuje. Umetnostno delo je torej rezultat raznolikih vplivov umetnika, naročnika in družbe ter zgodovinskih in materialnih okoliščin.

Glavni vsebinski sklop letošnjega posveta bodo sestavljali prispevki, namenjeni predstavitvi novih odkritij oz. tekočih raziskav nakazanega področja, dobrodošle pa so bile seveda tudi teme, ki so osredotočene na metodologijo, na prihodnje naloge arhitekturne zgodovine, na povezovanje umetnostnozgodovinske in arhitekturne vede ter na probleme sodobne arhitekture in spomeniškega varstva. K arhitekturni zgodovini bodo pristopili različni poznavalci le-te, umetnostni zgodovinarji in konservatorji ter arhitekti in sociologi. Tema posveta bo obsegala nova spoznanja o posameznih obdobjih, arhitektih in stavbah, o varovanju in ohranjanju arhitekturnih spomenikov ter o sodelovanju trojice iz naslova v sodobni praksi.


Več:
>>Filozofska fakulteta Ljubljana
>>Vabilo (*.pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 25.11. 2009, 22:40

Ampak najboljša je pa tale: 17.00 Robert Potokar, Projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar; totalno v kontekstu z ostalimi predavatelji ni kej.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Posvet
27.-28. november 2009
Restavratorski center
Poljanska 40, Ljubljana


Informacije
Matej Klemenčič
Martina Malešič
matej.klemencic@ff.uni-lj.si
martina.malesic@ff.uni-lj.si
na vrh