info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 11. 2009

Evropska nagrada za javni urbani prostor

M.Č.
Do 29. januarja je odprt poziv za oddajo projektov za Evropsko nagrado za javni urbani prostor 2010. Nagrada bo letos praznovala deseto obletnico. V tem času se je uveljavila kot merilo aktualnih tem in pobud v evropskem urbanističnem načrtovanju. Redki prijavljeni projekti iz Slovenije doslej niso prišli v ožji izbor. Leta 2004 se je za nagrado potegoval Dvorni trg s Hribarjevim nabrežjem v Ljubljani (Vozlič & Vozlič), leta 2006 pa Prostorož in Trg v Idriji (Podrecca, Lavrenčič).

Za zadnjo Evropsko nagrado za javni urbani prostor, leta 2008 ni bilo projektov iz Slovenije. Nagrada pa je šla v London. Prejel jo je projekt Barking Town Square v Vzhodnem Londonu. Barking je potreboval nov javni prostor s katerim bi pridobil izgubljeno identiteto in bi predstavljal projekt, ob katerem bi se združila lokalna skupnost. Ureditev novega glavnega trga v središču Barkinga je del programa "100 Public Spaces", za katerim stoji londonski župan. Žirija je ocenila, da združitev slikovitih in ekstravagantnih elementov uperjena proti banalnosti urbane krajine, ki je izgubila svoje atribute. Prav ekscentričnost prostora je znova vzpostavila njegovo centralnost. Avtorji projekta so muf architecture/art, Allford Hall Monaghan and Morris.

Za nagrado se je potegoval tudi Lyon s projektom za ureditev levega brega reke Rone, kjer je situacija pred izvedbo projekta močno spominjala na nabrežja nekaterih naših mest. Nabrežje, nekoč namenjeno parkiranju, je mesto Lyon preuredilo v sklenjen niz javnih prostorov, namenjenih pešcem, kolesarjem in različnim prireditvam. Pod projekt so podpisani Yves Adrien Sarl Coup d'Éclat, In Situ Paysagistes in JOURDA Architectes. Žirija je ocenila, da po intervenciji levo nabrežje Rone učinkovito deluje kot mediator med mestom in reko.

Evropska nagrada za javni urbani prostor je bila ustanovljena v Barceloni leta 2000. Ob deseti obletnici je CCCB iz Barcelone, ki skrbi za podeljevanje nagrade predstavil novo spletno stran, na kateri je mogoče dostopati tudi do kataloga projektov, nagrajenih v preteklih letih. Platforma ponuja 390 projektov preobrazbe prostora v 239 evropskih mestih, ki jih spremlja dobra mera kritične refleksije, ki je delo vodilnih strokovnjakov s področja javnega prostora. Na portalu >>Publicspace.org je mogoče najti informacije in znanje o mestih in javnih prostoru.

Žiriji za podelitev nagrade bo tokrat predsedoval španski arhitekt Rafael Moneo. Moneo je dobitnik Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo in je danes eden najuglednejših arhitektov. Poleg Monea bodo v žiriji še predstavniki drugih evropskih ustanov, ki so soorganizatorice podeljevanja nagrade: Dietmar Steiner (AzW, Dunaj), Ole Bouman (NAi, Rotterdam), Sarah Ichioca (Architectural Foundation, London), Francis Rambert (Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Paris) and Severi Blomstedt (MFA, Helsinki). Žirija se bo konec marca sestala v Barceloni in se odločila o dobitniku nagrade za leto 2010.


Več:
>>Publicspace.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Nagrada 2008, 1.12. 2009, 14:21

Ali jaz gledam narobe? Ni mi jasno od kje nagrada za Lyon?

www.publicspace.org/en/prize/2008


Matevž Čelik
Popravek, 2.12. 2009, 09:51

Navedba, da je Lyon dobil nagrado je napačna. Za napako se opravičujemo.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Evropska nagrada za javni urbani prostor 2008, Barking, London


Ureditev levega nabrežja reke Rone, Lyon

na vrh