info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 12. 2009

Priznanje "Bruno Zevi" tudi Skansiju

M.Č.
Arhitekturni kritiki iz prostora nekdanje Jugoslavije se uveljavljajo v mednarodnem prostoru. Po tem, ko smo se lani veselili podelitve mednarodne nagrade Bruno Zevi slovenski kritičarki Petri Čeferin, je prejemnik letošnje nagrade v Beogradu rojeni zgodovinar Vladimir Kulić, častno priznanje pa bo prejel tudi Luka Skansi, ki je bil med drugim eden predavateljev na letošnji Trajektovi delavnici arhitekturne kritike TraktaT.

Vladimir Kulić od leta 2008 poučuje arhitekturno zgodovino in teorijo na Florida Atlanic University. Diplomiral je v Beogradu in doktoriral na Teksaški univerzi v Austinu. Raziskuje arhitekturo po II. svetovni vojni in jo obravnava v različnih političnih in kulturnih kontekstih. Posebej se posveča političnemu pomenu modernizma v socialistični Jugoslaviji med letoma 1950 in 1960.

Nagrado Bruno Zevi je Kulić prejel za esej z naslovom Architecture and the Politics of Reading: The Case of the Generalstâb Building in Belgrade. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da je esej napisan z ostrim kritičnim pristopom in s širokim obzorjem. Kulić se v besedilu sooča z argumenti, ki si zaslužijo pozornost preko meja Srbije in postavlja temelje za obnovo obravnavane zgradbe generalštaba v Beoradu, ki je bila poškodovana v NATO-vem bombardiranju leta 1999.

Zgradbo Generalštaba v središču Beograda je načrtoval arhitekt Nikola Dobrović, zgrajena pa je bila med letoma 1954 in 1963. Kulić v eseju razkriva, kako so se v zadnjih 50 letih z mutacijami političnega, ideološkega in kulturnega konteksta v Srbiji spremenili zgodovinsko-kritični nazori, pa tudi sam pomen projekta. Žirijo je navdušil kritiški pristop, s katerim skuša avtor zgradbi pripisati pomen, ki ga niti naročnik, niti arhitekt nikoli nista nameravala izpostaviti in ob tem podaja obrazložitev pomenov, s katerimi - namesto da bi zgolj prepoznal zgradbo kot nacionalni simbol - poudarja povezave med arhitekturno kulturo v Srbiji in Srednji Evropi.

Luki Skansiju je žirija podelila nagrado za esej The Form of Space. Art and Architecture in Russia-USSR (1910-1925), ki ga odlikuje »izvirna struktura in močna filozofska podlaga, koherentno mišljenje in izvrstna bibliografija, obenem pa tudi težavnost literature, ki jo je bilo potrebno obdelati v raziskavi.«

Fundacija Bruno Zevi je bila ustanovljena v čast italijanskega arhitekta, zgodovinarja, kuratorja in urednika Bruna Zevija (1918-2000). Med kandidati za nagrado, ki jo podeljuje fundacija je tudi letos izbirala žirija priznanih arhitekturnih kritikov in zgodovinarjev: Giovanni Carbonara, Philippe Duboy, Mary McLeod, Sergio Pace, James Wines.

Ocenjevalna žirija je nagrajeni esej posebej izpostavila zaradi "zanimivosti obravnavane teme, korektnih argumentov in pravilne strukture, dokumentacije, sloga ter predstavitve obravnavane teme." Esej je člane žirije prepričal tudi z odličnim izborom slikovnega gradiva in izčrpno bibliografijo, zato so ga priporočili za široko mednarodno publiciranje.


Več:
>> Bruno Zevi Prize 2009

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Generalštab, Beograd (Nikola Dobrović, 1954-1963), zgradba, ki jo v nagrajenem eseju obravnava Vladimir Kulić


Svojo teorijo o gibanju po mestu je Dobrović podkrepil z dinamičnimi shemami Henrija Bergsona.


Naslovnica knjige Pavla Florenskija, Mnimosti v geometrii (Domišljija v geometriji) iz leta 1922. Ilustracija iz eseja Luke Skansija, The Form of Space. Art and Architecture in Russia-USSR (1910-1925)
na vrh