info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 12. 2009

Slovenski kovanci so kot puščice

Uredništvo
V torek 8. decembra 2009, bodo v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani ob 19. uri otvorili razstavo 9 kovancev. Gre za predstavitev oblikovanja kovancev studia Aparat, ki je plod udejstvovanja na natečajih, razpisanih v zadnjih 10 letih. Razstavo bo z otvoritvenim nagovorom pospremil dr. Brane Bertoncelj, direktor oddelka Gotovinsko poslovanje Banke Slovenije.

V četrtek, 10. decembra ob 18. uri bo v Mestnem muzeju tudi spremno predavanje, na katerem bosta avtorja predstavila posebnosti grafičnega oblikovanja kovancev. Razstava bo odprta do 31. decembra 2009.

Natečajni projekti kovancev oblikovalskega studia Aparat interpretirajo zanimive, mestoma intrigantne vsebine, ki so specifične za slovenski kulturni, družbeni in politični prostor in ki neredko odkrijejo prej bodisi neznane bodisi pozabljene osebe ali dogodke slovenske polpretekle zgodovine.

Mnogovrstni, premišljeni koncepti grafičnega oblikovanja teh vsebin, združeni s svojskim značajem medija – kovanca – naredijo ta razstavni projekt večplasten. Je poseben, zanimiv in redko viden prikaz analize in sinteze v procesu zasnove grafičnega oblikovanja, ki ponuja vpogled v drobovje nastajanja kovancev, te miniaturke grafičnega oblikovanja in stalnega spremljevalca vsakdanjega življenja. Kovanec od konceptualizacije, zasnove na papirju in digitalnem mediju, do kovanja, prikazanega v projekciji dokumentarnega filma.

Zbirka razstavljenih projektov daje na ogled in v razmislek grafično oblikovanje intelektualnega izziva, ki je danes, v času vulgarnega materializma in tržnega kapitalizma, po krivem odrinjeno na rob pomembnosti. Z mislijo pri homogeni oblikovalski rešitvi, strokovni odličnosti in ustvarjanju kulturne dobrine, to polnokrvno grafično oblikovanje rešuje naloge nekonformistično, daleč od samooklicanega kreativnega blišča in z veliko mero likovne in kulturne senzibilnosti.

V spremnem nagovoru je dr. Brane Bertoncelj zapisal: Pojavlja se vprašanje, kakšna je sporočilnost razstave »9 kovancev«. Analiza grafičnih rešitev kaže, da jih je težko enoznačno in preprosto definirati. V njihovi skupni kompoziciji in naravi je, da razbijajo nekatere zaznavne in likovne okvire ter da v istem videnju združujejo skrajnosti v svoji dualnosti. Podobni so puščici, ki leti in ki ne leti, ki je hkrati statična in premikajoča, dejanska in neoprijemljiva.


Več:
>> 9 kovancev (Aparat)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>> 9 kovancev (Aparat)


Javni anonimni natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev, ob svetovnem prvenstvu v poletih v Planici (2010)
avtor: Domen Fras
datum oddaje: 13. junij 2009Javni anonimni natečaj za oblikovanje priložnostnih kovancev ob 50-letnici priključitve Primorske k matični domovini (1998)
avtorja: Domen Fras, Vasja Semolič
datum oddaje: 21. september 1998
1. nagrada, nerealiziranoJavni anonimni natečaj za oblikovanje priložnostnih kovancev ob 10. obletnici Republike Slovenije in tolarja – denarne enote samostojne Republike Slovenije (2001)
avtorji: Matevž Čelik, Vasja Semolič, Domen Fras
datum oddaje: 30. junij 2001
1. nagrada
naročnik: Banka Slovenije
realizacija: julij–september 2001Javni anonimni natečaj za oblikovanje priložnostnih kovancev ob svetovnem prvenstvu v nogometu Koreja – Japonska 2002
avtorja: Matevž Čelik, Domen Fras
datum oddaje: 2. marec 2002Javni anonimni natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev ob stoletnici rojstva slikarja Zorana Mušiča (2009)
avtorja: Maja B. Jančič, Domen Fras
datum oddaje: 23. maj 2008
1. nagrada
naročnik: Banka Slovenije
datum realizacije: oktober 2008-januar 2009


na vrh