info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 12. 2009

Poskus ugotavljanja skupne volje inženirjev

Miha Burger
Skupni imenovalec projektov/problemov na področju prostora in okolja, oz. središčna oporna točka za boljše rešitve, je nastanek bolj zavezujoče oblike komunikacije. Za vse tri strani. Za državo (oblast), za stroko in za državljana (aktivna civilna družba).

Verjetno bom ponavljal gornji stavek še dolgo. Ta stavek pomeni tudi izpolnitev zahtev OZN – avgust 2003 (Dunaj), 8. december 2003 (Merida) – točno zapisan dan pomeni, da je ta dan postal svetovni dan boja proti korupciji ravno zaradi sprejete deklaracije o zavezi vladam članic OZN o postavitvi bolj zavezujoče oblike komunikacije (med oblastjo in civilno družbo – državljani). Da ne omenjam ponovno Aarhuške konvencije, pa predloga evropske Ustave (151 – 153. člen) in ne nazadnje 3. člena slovenske Ustave.

Ko naredim kakšen poskus v smeri omenjenega uvodnega stavka, me praktično vsi, ki se jih bolj ali manj slučajno dotakne tak poskus, slišijo zanj, se srečajo z njim, ali ignorirajo oz. odpravijo s praznimi, nezavezujočimi odgovori (predvsem ko gre za oblastno stran) ali pa, ko gre za drugo stran, državljane ali strokovno civilno družbo, gledajo na tak poskus večinoma z nerazumevanjem oz. se sprašujejo, kaj se sploh grem, kakšen je moj interes, kdo stoji v ozadju in podobno. To je realno stanje v Sloveniji, zaveze in deklaracije mednarodne skupnosti v zvezi z odnosom oz. komunikacijo med oblastjo in državljanom, se ne dotaknejo praktično nikogar. Še manj kakršenkoli poskus implementacije teh zavez. Podobno kot jaz, poskuša Trajekt, pa najnovejši, letošnji poskus POLOK-a, katerega zaključna okrogla miza je bila 18. novembra (tudi predstavljena na Trajektu). In so podobne reakcije tako oblasti kot stroke, kot jih doživljam sam.

So ti poskusi premalo jasni, premalo agresivni, premalo javno odmevni? Verjetno tudi. A rešitev vidim le v eni smeri: poskušati, poskušati, poskušati. V tem prispevku zato predstavljam nov poskus, po moji oceni presenetljivo uspešen.

V okviru IZS (Inženirske Zbornice Slovenije) je bil izveden t.i. 1. Mini referendum (po metodi neposredne demokracije poimenovani CMR – Continuous Mini Referendum ali po naše Stalni Mini Referendum). Rezultate tega 1. Mini referenduma si lahko ogledate na njihovem spletnem forumu.

Je dosežena količina glasov, posebej pa še komentarjev (preko 80) tega 1. Mini referenduma dovolj velika, da se bo resorni minister odzval? In še več, da bo prišlo do bolj zavezujoče oblike komunikacije? Uspešen, pa ocenjujem ta poskus predvsem zato, ker ni praktično nobenega pretirano ciničnega ali omalovažujočega, sploh pa nobenega žaljivega komentarja, kar je glede na stanje komentarjev v celotnem slovenskem medijskem prostoru, resnično presenetljivo.

Dokler pa do kakršnegakoli formalnega zapisa o bolj zavezujoči obliki komunikacije še ni prišlo, vzeti si pet minut, morda enkrat na dva meseca (resnično akutni problemi s prostorom se, takole čez palec, pojavljajo ravno v tej frekvenci) in dati svoj glas in/ali komentar na kateremkoli forumu, ki se ukvarja s to problematiko, n.pr. ali na Trajektu, ali na spletni strani ZAPS, ali na predstavljenem forumu IZS, ali na okrogli mizi POLOK-a, ali še kje. In zaradi količine glasov bomo hitreje prišli do zapisa o bolj zavezujoči obliki komunikacije.

In kaj bo posledica tega angažmana? Nič posebnega, samo približek k bolj prav v prostoru. Kajti kaj je bolj prav, vedno napotuje, to je, kaže in usmerja ugotovljeni, z dovolj velikim številom podpisani, zdravorazumski ali strokovni argument.


Več:
>>Inženirska zbornica Slovenije, Forum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 7.12. 2009, 20:55

Way to go!

Anonimnez
pomembno gradivo na javnem spletu, 30.12. 2009, 19:01

....in dati svoj glas in/ali komentar na kateremkoli forumu, ki se ukvarja s to problematiko, n.pr. ali na Trajektu, ali na spletni strani ZAPS, ali na predstavljenem forumu IZS, ali na okrogli mizi POLOK-a, ali še kje....
Za začetek morda tudi:
https://urbanizem.ljubljana.si/index2/

Pozorno si je treba ogledati vse, kar je objavljeno, pomembno predvsem za strokovne kroge v Ljubljani.
Objavljena so tudi mnenja ministrstev, ki so še posebej zanimiva in podlaga za polemiko...glej:
https://urbanizem.ljubljana.si/index2/OP.htm
(o koljsko poročilo in mnenja MOP)


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh