info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 12. 2009

Zmaga za Elastik v Amsterdamu

Matevž Čelik
Slovensko nizozemska arhitekturna pisarna Elastik je v sodelovanju z Mat Studiom zmagala na odprtem idejnem natečaju Open Fort 400, ki sta ga razpisala podjetje Ymere in Nizozemski arhitekturni inštitut (NAI). Nagrado si delijo s skupino New York 5, vendar naj bi imel projekt pod šifro Open Frame, ki sta ga izdelala Elastik in Mat Studio, v zaključnih pogajanjih za izvedbo projekta več odločilnih prednosti.

Natečaj je zahteval, da v okviru predpisanih urbanističnih pogojev arhitekti predlagajo program in arhitekturno rešitev za stavbo na severnem bregu kanala Ij, ki povezuje Amsterdam z morjem. V urbanističnem načrtu je bila stavba zasnovana kot zaključek urbane poteze ob vodi in naj bi kot slavolok povezovala mesto in nabrežje.

Elastik in Mat Studio sta predlagala, da se stavba nameni design centru z mešano rabo. Kompleks naj bi združeval hotel, stanovanja, pisarne in galerijo za novo uredništvo revije Frame. Celoten projekt obsega 15.000 m2 površin.

Žirija, ki so jo sestavljali Mels Crouwel (bivši državni arhitekt), Saskia Bos (direktorica Cooper Union v New Yorku), Ole Bouman (direktor NAI), Maarten van Poelgeest, Ronald Rietveld, Russell Shorto in Roel Steenbeek je sicer podvomila o možnosti za izpeljavo predlganega združevanje javnega in zasebnega programa. Vendar je o projektu menila, da je "premišljen načrt, ki upošteva lokacijo in inteligentno povezuje različne nastavke, ki jih ponuja neposredna okolica." Rešitev jih je prepričala tudi s solidnimi prostorskimi učinki, posebej z izvedbo teras na sprednji strani in upoštevanjem pogledov na okolico.


Več:
>>Elastik
>>Open Fort 400

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

komentar
komentar, 8.12. 2009, 14:51

mešanje programa - najbolj kotroverzen del projekta - je mogoče izrabiti v korist projekta. kot je razvidno iz načrtov na strani Elastik vsi tej potenciali so - skratka projektiranja in dogovarjanja z naročnikom je še veliko. sistemsko projekt navdušuje, malce manj prepriča samo oblikovanje. ampak kot rečeno - stvari so očitno še toliko neopredeljene, da omogočajo nadaljne premisleke. čestitke elastik.

Anonimnez
Brez naslova, 9.12. 2009, 16:21

BRAVO ELASTIK!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh