info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 12. 2009

20 let galerije DESSA

M.Č.
Galerija DESSA v Ljubljani bo zadnjo letošnjo razstavo, ki jo bodo odtovrili v četrtek 10. decembra 2009, posvetila 20 obletnici svojega delovanja. Pred 20 leti je delovna skupnost odprla galerijo na Židovski stezi, v prostorih, ki jih je prenovil Boris Podrecca. Vendar zgodovina DESSE sega še nekaj let nazaj.

Redkokdo se še spominja, da kratica DESSA pomeni »Delovna skupnost samostojnih arhitektov«. Delovno skupnost je leta 1982 ustanovilo 36 arhitektov z namenom, da bi si kot samostojni arhitekti zagotovili pogoje za poslovanje v okvirih samoupravnega socialističnega gospodarstva. Poslovno dejavnost so sicer ustanovitelji s prihodom novih časov preusmerili na podjetje Arhé. Z možnostjo ustanavljanja zasebnih arhitekturnih pisarn in gospodarsko konjunkturo se je vloga DESSE spremenila. Iz nekdanje skupnosti samostojnih arhitektov so izšla uspešna arhitekturna podjetja, kot so Atelier, Bevk Perović, Ravnikar Potokar in druga. Tudi Arhé, ki še vedno ponuja streho več skupinam arhitektov, je postal le eden od ponudnikov na trgu.

Vendar DESSA, kot nevladna ustanova na področju promocije arhitekture nadaljuje delo na način, kot ga je zastavila pred dvema desetletjema. Zavod DESSA je zadržal neprofitne dejavnosti na področju promocije arhitekture, ki so jih člani delovne skupnosti izvajali že od ustanovitve naprej. DESSA tako po eni strani že 20 let predstavlja poslovni okvir za delo samostojnih arhitektov, oblikovalcev notranje opreme, grafičnih oblikovalcev in scenografov, po drugi strani pa je to tudi prostor različnih razstav, predavanj in srečanj, ki obravnavajo arhitekturo in oblikovanje.

Po 20 letih se DESSA tako ponaša z organizacijo 200 razstav v svojih prostorih in drugje po Sloveniji, ter 72 razstav v tujini. Za svoje člane redno organizira predavanja in strokovne ekskurzije. Vključena je tudi v mednarodne povezave in je ena od svetovalnih ustanov, ki predlagajo dela za Evropsko nagrado Mies van der Rohe. DESSA, ki jo praktično od ustanovitve zastopa Andrej Hrausky, ob obletnici poziva arhitekte k večji odgovornosti do okolja, družbe in samega sebe in opozarja, da perečih problemov današnjega časa ne bo mogoče rešiti brez arhitekturne stroke.


Več:
>>DESSA

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh