info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 12. 2009

V Mariboru preko 350 registracij za natečaj

Uredništvo
V noči s petka na soboto bodo točno od polnoči na spletni strani Društva arhitektov Maribor odprli strežnik za prenos podlog za mednarodni natečja za ureditev nabrežij, novo brv čez Dravo ter novo stavbo Umetnostne galerije Maribor. Na DAM so od objave natečaja v novembru prejeli več kot 350 registracij arhitektov z vsega sveta.

Od sobote dalje bodo tako prijavljenim arhitektom, ki so vplačali zahtevano kotizacijo na voljo gradiva za tri razpisane sklope natečaja: ureditev dobrega kilometra nabrežij Drave v mestnem središču, 130 m dolgo peš in kolesarsko brv med Lentom in Taborom ter novo Umetnostno galerijo Maribor (UGM) z 8000 m2 galerijskega in 6000 m2 spremljajočega programa. Udeleženci natečaja se lahko po lastni presoji odločajo o sodelovanju na natečaju v okviru enega, dveh ali vseh treh sklopov.

Arhitekti se bodo v sklopu natečaja lotili ureditve obeh nabrežij Drave v dolžini 1.000,00 m, še posebej pa se bodo morali posvetiti 550,00 m nabrežja na Lentu, pred starim mestom. Naloga obsega ureditev trgov, ulic, sprehajališč, zelenih površin in pristanov za rečna plovila. Nova brv za pešce in kolesarje, ki bo povezala nove ureditve na obeh bregovih, naj bi premostila 130,00 m široko strugo reke Drave.

Najprivlačnejšo nalogo za številne natečajnike, ki so doslej izrazili zanimanje za sodelovanje pa predstavlja kompleks Nove UGM in anketno idejno urbanistično rešitev za SZ vogal stavbnega bloka med Koroško cesto, Pristaniško, Ribiško in ulico Ob Bregu. Idejna arhitekturna rešitev Nove UGM poleg osrednje galerijske dejavnosti na dobrih 8.000 m2 obsega Otroški muzej (700 m2), Center kreativne industrije (1.200m2), Arhitekturni center (500 m2), galerijske gostinske prostore (650 m2), odprte zunanje prostore (1.500 m2).

V Mariboru se že pripravljajo na zahtevno žiriranje, ki bo po razpisanih rokih potekalo med 11. in 21. marcem v Mariboru. Konec marca bodo tako znani rezultati in pričelo se bo delo za izgradnjo zmagovalnih predlogov do leta 2012, ko bo Maribor z Guimaraesom na Portugalskem prestoloval evropskemu kulturnemu dogajanju.


Več:
>>Društvo arhitektov Maribor
>>Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
>>International Union of Architects

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

vuk
Brez naslova, 8.12. 2009, 18:01

Super!

Upam samo, da bo dovolj za odškodnine ostalo :)


friedl
..., 8.12. 2009, 18:32

Odškodnin so vajeni samo razvajeni slovenski arhitekti...

usch
Brez naslova, 9.12. 2009, 11:43

odskodnin pri tem natecju sploh ni. So pa nagrade zato kar velike. Pricakujem veliko udelezencev iz Nemcije in Avstrije. Po mojem predvsem mladih birojev.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh