info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 12. 2003

Kalamar zlat na Miami+Beach 2003

Matevž Čelik
Iz studia arhitekta Andreja Kalamarja smo prejeli obvestilo, da je poslovni objekt Lev, ki so ga načrtovali v tej arhitekturni pisarni, na bienalu Miami+Beach 2003, prejel zlato medaljo v kategoriji večjih stanovanjskih in poslovnih objektov. Nagrade in priznanja za arhitekturo, oblikovanje in krajinsko arhitekturo so v okviru Bienala, ki je potekal med 1. in 15. novembrom 2003 v Miamiju na Floridi, podeljevali v trinajstih kategorijah. Nagrajence so izbrale mednarodne žirije. Žirijo za arhitekturo so sestavljali: William Pedersen, vodja načrtovanja v pisarni Kohn-Pedersen-Fox, William McMinn, ustanovni dekan Šole za arhitekturo pri Florida International University, Martha Kohen, direktorica Šole za arhitekturo pri University of Florida in Mario Paredes, arhitekt iz Čila.

Bienale Miami+Beach je del serije dogodkov arhitekturnega tedna, ki ga v sodelovanju ustvarjajo Sekcija Ameriškega inštituta arhitektov (AIA) iz Miamija, Šola za arhitekturo na Floridski mednarodni univerzi, program Tropicalia, revija Competitions Magazine in panameriška federacija arhitekturnih društev.

Kot sporočajo organizatorji na svoji spletni strani, je glavni namen Bienala v Miamiju "arhitekte in oblikovalce iz vsega sveta, ki želijo proslaviti svoj poklic vključiti v konference, natečaje, delavnice, družabne aktivnosti in seminarje, ki potekajo v okviru bienala". Glede na poročilo organizatorjev je razstava 2003 prikazala raznolikost del mednarodne druščine arhitektov in oblikovalcev, ki so sodelovali v različnih kategorijah in se potegovali za različna priznanja in nagrade. Bienale Miami + Beach je mlada prireditev in za razliko od podobnih evropskih prireditev, kjer se arhitekti še vedno naprezajo, da bi odgovorili na pereče probleme sodobnosti, drugo stran Atlantika - vsaj glede na vsebino celotne prireditve, ki je dostopna na spletnih straneh - očitno bolj kot iskanje iztočnic za razvoj arhitekture, zaznamuje predvsem novodobni ameriški "joie de vivre".

Pri nas je poslovni objekt Lev sprožil kar nekaj polemik. V prvi vrsti zaradi "prevzema" lokacije pri hotelu Lev, ki je s prihodom novega lastnika dobila tudi novega arhitekta, po tem ko je bil leta 1994 na istem mestu izveden javni anonimni natečaj. Na koncu pa še zaradi same zasnove zgradbe, ki ji mnogi očitajo zgolj atraktiven fasadni eksperiment in precej nemestotvorno zasnovo z zaprtim pritličjem v vogalu kareja in na pomembnem ljubljanskem križišču.

Nagrada Miami+Beach pa je že druga nagrada, ki jo je poslovni objekt Lev prejel v tujini. Lani je bil namreč nagrajen z nagrado ar+d, ki jo podeljuje britanska revija Architectural Rewiew mladim arhitektom. To so nagrade, ki sicer v svetovnem svetu arhitekture nimajo tolikšne teže, kot denimo nagrada Mies van der Rohe, kjer si žirije zaradi objektivnega ocenjevanja predloge ogledajo tudi na terenu, ne le na fotografijah. Predstavljajo pa lepo priložnost za afirmiranje mladih in nepoznanih imen. V tem smislu Andreju Kalamarju, tako kot slovenskim športnikom, vsekakor lahko čestitamo vsaj za promocijo Slovenije.


Več:
>>Miami + Beach 2003
>>arhitekt Andrej Kalamar

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
Brez naslova, 19.12. 2003, 13:14

na fotografijah popolnoma netipični pogledi na objekt. mimoidoči ga vidimo popolnoma drugače.

Anonimnež
enklava vseh enklav, 19.12. 2003, 13:41

Tudi čutimo ga drugače.

Najbolj pa so "zadovoljni" tisti, ki čakajo mestni avtobus pred tem objektom. Kaj dela mestna uprava???


stanko
Dvomite vase - pisite dedku mrazu za nagrado, 19.12. 2003, 18:17

Hvala za obvestilo. Zadeva bo prispevala k temu, da se znebimo iluzij glede nagrad, fotografiranja arhitekture brez konteksta in tudi glede Amerike. Končno je Miami Beach bolj povezan z lepimi telesi in hipnimi omami, kot z arhitekturo in podobnimi trajnimi vrednotami. Žalostno je samo to, da tole lekcijo dobivamo z objektom, ki stoji v enem glavnih mestnih križišč. Tak kot je skluptura na asfaltu. Ne komunicira z nikomer in ničemer in je sam sebi namen.
Vse skupaj šarada slabega okusa. Je kdo morda zasledil kakšno kritčno besedo ob izgradnji hiše? Seveda ne in za nameček tako drugo za drugo objekt pobira mednarodne nagrade in se roga domačim dušebrižnikom. Bodo ja tujci vedeli, kaj je dobra arhitektura ne!


jan
levcki, 27.12. 2003, 10:10

Objekt je definitivno provokativen, vendar je to kvecemu njegova prednost. Definitivno dobro stoji v kriziscu in zakljucuje en vogal krizisc, da po tudi primeren zacetek, ki ga koncata blok na Vosnjakovi in hotel Lev.
Fotografija ob clanku je neprimerna za predstavitev objekta. Pa tudi sam clanek jasno izraz negativno stalisce avtorja le tega do tega projekta. Me prav zanima od kod izvira tak gnev, da se ga niti ne trudi zamaskirati. Ce bi bolj po kmecko napisal misel clanka - Objekt je za nic, nagrada je brezvezna in arhitekt je amater, mi pa vse to vemo vendar nas nihce ne uposteva.

S komentari v drugem delu clanka se ne strinjam. Meni objekt stoji.


jan
fotografije, 27.12. 2003, 10:12

Za fotografije vzamem nazaj, prej mi racunalnik ni odpr druge in tretje.

Matevž Čelik
Gnev, 28.12. 2003, 14:17

No, no, Jan! Kateri pa je tisti stavek v katerem se skriva gnev? Trajekt je pač portal za prostorsko - ne kmečko kulturo in meni se ne zdi, da bi s pisanjem po kmečko doprinesel k čemurkoli. Sploh pa ni naš namen karkoli zamaskirati, temveč kvečjemu obratno...

maja
res stoji, 29.12. 2003, 23:22

Hiša definitvno stoji kot tudi zaključuje vogal. Kako zaključuje blok, brzčas najbolje vedo povedati tamkajšnji prebivalci. Kako deluje v križišču, se da pogovoriti s pešči, čakajočimi na avtobus in vozniki, ki stojijo pred njo, ko čakajo na zeleno.

Kako odpreti kaj več kot sliko na spletnem portalu, pa je izziv, ki nas draži. Je tale hiša slabša kot druge nove hiše v mestnih križiščih? Kaj je slabo in kako? Je treba biti plat zvona, ker mestna urbanistična politika dopušča prosto pot arhitekturnim stvaritvam, ali je treba obdelati ustvarjalca.

Z dosledno analizo primera postaja vse manj pomembno, kdo je hišo narisal in vse bolj jasno, da so mehanizmi za preprečevanje napak pri gradnji in razvoju mesta več kot poznani in čeprav jih pri nas že dobro desetletje učinkovito ignoriramo, so v razvitem svetu še vedno v rabi, ker delujejo.

Je avtor hiše lahko ponosen nanjo. Brez dvoma. Sam najbolje ve, kaj je prestal od ideje do realizacije kot tudi to, da bi se v drugačnih pogojih odzval z drugačnim izdelkom.


jure
Brez naslova, 2.1. 2004, 12:16

Slike objekta so res fajn. Po slikah je komisiji bilo precej lazje,ko pa ce bi bila v resnici tukaj.Sicer pa je tisti vogal izredno prometen in ne vem ce bi to "eno glavnih krizisc" res rabilo ne vem kako hudo komunikacijo.Tam bi pasal tematski podhod,ker imam vedno rdeco luc na semaforju :)) Stran od arhitekta je zelo prijazna uporabniku.Pohvala za objekt Dinos.Kul,da lahko tuje kolege peljes se kam naprej od Gospodarske kaj pogledat.
Drugace pa hvala bogu(trajektu) da imamo ta portal.Da lahko se na internetu malo poklepetamo.Morda pa bomo malo dvignili naso kulturo.Ga prebiram redno in se veliko naucim.Pohvala avtorjem,podpornikom in ostalim :)


Bostjan Cotic
Cestitke, 8.1. 2004, 14:52

Cestitam kolegu arhitektu Andreju Kalamarju za nagrado.
Dejanja namesto besed.


FRIGANI
Kalamari so zdravi za sceno!, 15.1. 2004, 02:59

Neumno je da komentiraš nagrado, ker to lahko počneš le iz zavisti. Sama (znana) imena nagrajencev povedo o teži nagrade dovolj. Dvomim, da gre tem ljudem za promocijo njihovih držav.

Če ti hiša ni všeč, ti pač ni. Tudi meni ni preveč, čeprav se mi zdi, da sedaj tisto križišče, skupaj z novim Centrom Tivoli dobiva zanimive poteze. Mislim, da nas je arhitekt Kalamar s svojim prepričljivim arhitekturnim jezikom ujel malo nepripravljene, pa ga je po stari navadi treba takoj sesuti, da ne bi kdo res mislil, da je dober. Le kdo je tvoj učitelj?

Zakaj nisi s kakšnim objektom kandidiral in v svoji kategoriji zmagal? Potem bi ti skromnost (šala o promociji države, a na svoj račun) samo še dvignila vrednost. Tako pa je skromen le tvoj komentar.

P.S.:

Priznati je pa treba, da so fotke odlične!


Plečnk
Brez naslova, 16.1. 2004, 22:10

Vsa pohvala fotografu, da je uspel tako nemestotvoren objekt prikazati tako atraktivno. Ko gledam te fotografije mi postane Poslovni objekt Lev res dopadljiv in postanem kar dobre volje. Za razliko od slabe volje ob vsakodnevnem pogledu nanj.
Obe tuji nagradi me zelo presenečata in avtorju arhitekture svaka čast , da je to zadevo tako dobro prodal.
Vendar,,, kaj pa vem no, ... mogoče bi se pa dal to bajto prestavit v BTC, mislim tam bi tam bolj sedla, al ne?


ligenj
komentar, 21.1. 2004, 06:06

glede nato, da ste svetovna institucija, ni treba se posebej povdarjeti, da je kalamarjev izdelek, projekt brez svetovnega primera. zato vas v bodoče prosim, da se strokovnim zadevam na daleč ognete. lepo fotografirano!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Foto: www.kalamar-architects.comna vrh