info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 12. 2009

Razstava sodobnih šolskih stavb

Maja Ivanič
Trajostni razvoj je nujnost sodobne vzgoje, toliko bolj javne vzgoje v šoli. Zato morajo biti njegova načela vgrajena v sam način življenja in dela v šoli – v kurikulum in šolski prostor. Seveda pa trajnostna arhitektura presega meje energetske učinkovitosti in ekoloških objektov. Vključuje vrednote, kot so kakovostno arhitekturno oblikovanje, ekonomska upravičenost, socialna pravičnost in ohranitev okolja na vseh stopnjah načrtovanja, projektiranja, gradnje in vzdrževanja.

Mednarodna razstava Sodobna arhitektura šol, ki sta jo pripravili arhitektki Maja Ivanič in Špela Kuhar, je nastala v sklopu mednarodne konference Šola in trajnostna arhitektura, ki so jo 1. in 2. oktobra 2009 organizirali Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije, Pedagoški inštitut in OECD Centre for Effective Learning Environments (CELE). Razstavljeni so izbrani so primeri šolske arhitekture, ki upoštevajo načela trajnostnega razvoja.

Razstava ima dva dela, zgodovinskega in sodobnega. Prvi del predstavlja tri mejnike razvoja slovenske šole oziroma šolskih prostorov skozi zgodovino – šole do leta 1918, šole brez hodnikov arhitekta Emila Navinška in šole, zgrajene v času modernizma, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. V sodobnem delu je prikazanih devetindvajset primerov kakovostno zasnovanih in oblikovanih vrtcev in šol, trinajst v Sloveniji in šestnajst v drugih deželah drugod po svetu.

Ob razstavi so predstavljeni tudi rezultati ankete z arhitekti in predstavniki uporabnikov razstavljenih slovenskih vrtcev in šol, ki sta jo pripravili strokovni sodelavki Ksenija Bregar Golobič in Janja Barši.

Merila izbora razstavljenih šol
Izbrane šole po svoji arhitekturni zasnovi in oblikovanju prostora presegajo povprečno raven šolske novogradnje ali prenove. Kljub togim normativom in finančnim omejitvam je v razstavljenih primerih arhitektom uspelo zasnovati arhitekturni presežek, ki je bistvena vrednota trajnostnega razvoja. Odlikujejo jih:
• premišljena umestitev v urbani ali naravni prostor
• sodobna in prilagodljiva prostorska zasnova
• spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine
• sodobno razumevanje tradicionalnih in avtohtonih arhitekturnih elementov
• didaktični in smiselno uporabljeni detajli, barve, teksture in svetloba

Cilji razstave
Podnebne spremembe, okoljski problemi in paradigma trajnostnega razvoja nas zavezujejo k dejavnemu ozaveščanju prostora in (ne)kulture bivanja ter večjemu uveljavljanju strokovnosti pri oblikovanju prostora, zlasti šolskega, v katerem posameznik preživi dolgo in občutljivo dobo učenja ter oblikovanja odnosa do sveta.

Z razstavo želimo širšo javnost in stroko opozoriti, da je bistvena dimenzija trajnostne šolske arhitekture kakovostno arhitekturno oblikovanje, ter spodbuditi boljše sodelovanje vseh pristojnih za načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje šolskih objektov in prostorov, tako posameznih strokovnjakov kakor tudi institucij in njihovih politik in ne nazadnje uporabnikov šolskega prostora – ravnateljev, učiteljev, učencev in skupnosti.


Več:
>>Šola in trajnostna arhitektura / mednarodna konferenca

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mojca
Brez naslova, 2.1. 2010, 16:14

Ne omenjate, kje se da razstavo videti.

Anonimnez
Brez naslova, 15.1. 2010, 12:20

11.1.2010 ob 18h bo v Galeriji Kresija ponovno otvoritev razstave Sodobna arhitektura šol, ki je nastala v sklopu mednarodne konference Šola in trajnostna arhitektura.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
11.1.2010 ob 18h bo v Galeriji Kresija ponovno otvoritev razstave Sodobna arhitektura šol, ki je nastala v sklopu mednarodne konference Šola in trajnostna arhitektura.na vrh