info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 6. 2010

Projekti za kulturno prestolnico bodo v Mariboru na ogled vse poletje

Uredništvo
Prejšnji teden so v UGM odprli razstavo arhitekturnega natečaja, ki dobiva razsežnosti enega glavnih arhitekturnih dogodkov v Sloveniji v zadnjih nekaj letih. Na na razstavi so na ogled projekti, ki jih bodo prihodnje leto v Mariboru pričeli graditi za namene prestolovanja evropski kulturi leta 2012. Novi projekti v Mariboru v slovensko arhitekturno dogajanje prinašajo novo petrosti, odprtost in so prava demonstracija kulturne odprtosti. Razstava bo na ogled do konca avgusta, tako da si jo bodo zares lahko ogledali in jo pokomentirali vsi zainteresirani.

Največ pozornosti je seveda že ves čas deležna Umetnostna galerija Maribor, saj bo Slovenija z njo dobila sodoben objekt za predstavljanje najaktualnejših umetniških praks, Maribor pa bo oživil prostor ob Dravi, proti Lentu. Prenova Lenta ter nova peš in kolesarska brv sta druga dva projekta, ki bosta po izgradnji Mariboru dala pridih sodobnega urbanega razkošja.

Prostor ob reki Dravi je Maribor prepoznal kot enega svojih glavnih razvojnih potencialov. Pozidave in ureditve prostora so se reke dotikale na različnih segmentih, skladna in celovita urbana podoba obrežja in rečnega prostora pa še ni bila predmet kompleksnega preoblikovanja. Lani je Mestna občina Maribor, v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor in pod skrbstvom UIA (Mednarodne zveze arhitektov) ter Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala mednarodni natečaj za urejanje prostora reke Drave v osrednjem delu mesta. Z njim je mesto pridobilo rešitve za ključna prizorišča evropske kulturne prestolnice. S pozivom svetovnim arhitektom, da sodelujejo pri projektih v Mariboru, je bodoča kulturna prestolnica prikazala, da k projektom že danes vabi najboljše ustvarjalce v mednarodnem prostoru.

Arhitekti iz vsega sveta so poslali predloge za tri osrednje razvojne projekte ob Dravi: 1) za celovito ureditve nabrežja reke Drave med Vodnim in Sodnim stolpom na levem bregu in naravnega obrežja reke v območju med Studenško brvjo in železniškim mostom na desnem bregu reke Drave; 2) za peš in kolesarsko brv med Lentom in Taborskim nabrežjem; ter 3) za novo stavbo Umetnostne galerije Maribor. Na razstavi predstavljamo zmagovalne, nagrajene in vse ostale prispele predloge mednarodnega natečaja, ki je privabil več kot 400 arhitekturnih birojev z vsega sveta.

Nova UGM
Oba najviše uvrščena projekta za novo zgradbo Umetnostne galerije Maribor sta razstavne prostore oblikovala znotraj bele organske lupine, postavljene na prosojen galerijski parter, ki s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo poživlja dogajanje na ulicah ob Dravi. Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval v Nemčiji delujoči Avstralec Peter Wilson, ju je izbrala izmed 217 kakovostno obdelanih in privlačnih projektov iz celega sveta. Zmagala sta madžarska arhitekta Tamás Lévai in Ágnes Jószai. Njun predlog odlikujejo premišljeno postavljena okna na vogalih, ki galerijo na svojstven način povezujejo z mestom, saj se odpirajo proti njegovim zgodovinskim znamenitostim. Izredno kvalitetne rešitve pa prinaša tudi drugo nagrajeni predlog, ki sta ga predlagala arhitekta iz New Yorka Dong Ping Wong in Oana Stanescu. Galerijo sta zasnovala kot lahkotno in v vse smeri odprto strukturo, ki se z vzvalovljenimi stenami odziva na okolico, obenem pa je prostor v njej mogoče dinamično prilagajati ter ga organizirati dogodkom in času primerno. Tretjo nagrado za novo UGM so si razdelili hrvaški arhitekti Studio Up in skupina arhitektov iz Lizbone: Pedro Oliveira, Gilberto Reis, Pedro Morujao, Guilherme Carrilho de Graca in Leonor Cheis.

Nabrežje reke Drave
Novo podobo nabrežij Drave bodo oblikovali arhitekti iz Rima, Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D´Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva, Francesco Belvedere. Italijanski arhitekti so z enostavno in dobro idejo, da bi Lent postal prostorna, z lesom tlakovana promenada na vodi, izrazili spoštljiv odnos do starega mesta in do reke. Drugo nagrado sta prejeli hrvaški arhitektki Helena Paver Njirić in Jelena Botteri ter arhitekt Miro Roman za projekt, ki je predlagala strategijo razdelitve nabrežij in struge Drave na tematska polja z različnimi programi, od gojenja trte, do otroških in športnih igrišč. Tretjo nagrado je prejel biro Taller 301 iz Kolumbije, ki je predlagal, da se v mesto ponovno vnese več neformalnega naravnega okolja. Desni breg Drave bi po projektu kolumbijskih arhitektov ponovno pogozdili, medtem ko bi levi postal dolga, ravna krajina namenjena preživljanju prostega časa, z Lentom, urejenim kot plaža.

Peš in kolesarska brv
Most za pešce in kolesarje, ki bo postavljen tam, kjer je stal star srednjeveški most, bodo zgradili po načrtih španskih arhitektov Burgos & Garrido. Uveljavljena arhitekturna pisarna iz Madrida je predlagala elegantno ukrivljeno konstrukcijo, ki je preprosta in lahka in lepo dopolnjuje stari jekleni most v svoji soseščini. Drugo nagrado za most je prejela skupina slovenskih projektantov v kateri so sodelovali Viktor Markelj, Peter Gabrijelčič, Dušan Rožič, Miha Marinčič, Boštjan Gabrijelčič in Gregor Čok. Tudi tretja nagrada je šla v Madrid. Prejel jo je Jose Maria Sanchez Garcia, s kontroverznim projektom Ghost, izjemno lahko konstrukcijo, ki kot senca obstoječega jeklenega mostu povezuje nabrežje na dveh nivojih.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

jernej
Brez naslova, 11.6. 2010, 07:26

Lahko rečem, da smo Slovenci res bećki konjušari v vseh pogledih. Nobeno izmed treh nagrajenih del ni Slovensko pa ne zato, ker so tako slaba, ampak ker Slovencelji še vedno mislimo, da je vse kar je tujega boljše. V resnici sta nagrajena brv in galerija nekaj tako zelo povprečnega, da izgleda da je bil EDINI kriterij "vrednost investicije". Ravno zaradi te gnile malomeščanske mentalitete je med kolegi že pred razpisom tega MEDNARODNEGA natečaja vladalo vzdušje, da se le-tega ne splača udeležiti, ker morajo tako ali tako zmagati neki usrani tujci. Sem odločno proti klientelizmu in dogovorjenim natečajem, vendar eno izmed nagrajenih del BI MORALO biti slovensko, nenazadje se na ta način denar obrača v domačem gospodarstvu. Kaj takega se v Angliji ali Franciji NE BI nikoli zgodilo. In ne kvasite, da se ni dalo razbrati, kateri so slovenski avtorji...

jernej
Brez naslova, 11.6. 2010, 07:30

dodatek:
Že to, da je bil natečaj izključno v tujem jeziku je naravnost nezaslišano. Takorekoč brez primere. ZAPS je ponovno odpovedal...


Matevž Čelik
brez besed, 11.6. 2010, 12:01

predvidevam, da predlagaš tudi, da ponovno vzpostavimo mejne prehode, uvedemo carino in z zakonom uvedemo pitje alpskega mleka made in slovenia? in tvoj naslednji predlog je najbrž, da za vse tuje poslovneže uvedemo obvezen tečaj slovenščine, preden jim dovolimo poslovati v sloveniji?

Anonimnez
Brez naslova, 11.6. 2010, 13:26

Blazno smešno Matevž, včasih res presežeš samega sebe. Obračaš in manipuliraš. Poglej rezultate španskih, nemških in angleških natečajev. Točno o taki miselnosti govori zgornji komentar, se vidi koliko v resnici projektiraš, pa brez zamere.

Matevž Čelik
brez besed, 11.6. 2010, 15:00

Hvala! Odpiranje prostora arhitekturi, arhitektom, idejam... pač nima nobene zveze s količino naštancanih PGD-jev in PZI-jev. Osnovni problemi izhajajo iz tega, da se veliko projektira in zelo malo razmišlja.

Anonimnez
Brez naslova, 12.6. 2010, 16:49

Ti si neverjeten res. Shrani tele komentarje in poglej čez 10 let, kaj si govoril. Natečaj bi moral biti dvojezičen, nikomur se ne bi bilo treba učiti slovenščine, kar se tiče mleka, bi pa definitivno lahko pil slovenskega, ni treba, da je alpsko.

Matevž Čelik
multi, 15.6. 2010, 04:28

Natečaj je bil v dveh jezikih: slovenščini in angleščini. Glej: www.mb-arhitekti.si

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
MEDNARODNI ARHITEKTURNI NATEČAJ »EPK / REKA DRAVA 2012
predstavitev idejnih rešitev za ureditev nabrežja reke Drave, novo peš in kolesarsko brv in novo zgradbo Umetnostne galerije Maribor
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 / 3. junij – 29. avgust 20101. nagrada / Brv čez reko Dravo


1. nagrada / Nova Umetnostna galerija Maribor


1. nagrada / Nabrežje

na vrh