info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 6. 2010

Inventura natečajev, kakšni so rezultati?

Uredništvo
Prihodnji torek bo v Muzeju arhitekture in oblikovanja na Gradu Fužine otvoritev pregledne razstave, ki jo organizira Zbornica za arhitekturo in prostor, "Natečaji 1998-2010". Pregled izvedenih in neizvedenih projektov bo priložnost za oceno, kaj je uzakonitev izvajanja natečajev pod roko zbornice prinesla v procese javnih gradenj? Koliko je dobre javne arhitekture več? Kaj je način izbiranja projektov, kot se je izvajal zadnjih 12 let, pomenil za razvoj prakse? Koliko zanimivih stavb je bilo zgrajenih z natečaji?

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije že več let izvaja javne natečaje s področja arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma. Ti so za arhitekturno zbornico ključni instrument, s katerim se pri pomembnejših posegih v prostor zagotavlja čim bolj smotrne in kakovostne arhitekturne, krajinsko arhitekturne in urbanistične rešitve, saj so te ena izmed nujnih osnov za sooblikovanje našega skupnega prostora. Javni natečaji so način, ki naj bi poleg kakovostnih rešitev v prostoru skozi neodvisno strokovno presojo zagotavljal tudi dobro uporabniško izkušnjo in priložnost za samo stroko.

Zaradi izjemnega pomena, ki ga pripisuje natečajem je ZAPS v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje pripravila pregledno razstavo natečajev, ki jih je organizirala v času svojega delovanja. Na razstavi bo predstavljenih 109 najvišje uvrščenih projektov na natečajih od leta 1998 do 2010. Bolj podrobno bodo predstavljeni najvišje uvrščeni projekti med leti 2005 in 2010.

Ob razstavi bo izšel pregledni katalog, ki bo zajemal popis vseh 109 natečajev z avtorji, popise komisij s strani ZAPS, naročnikov in investitorjev, poročevalcev, skrbnikov in izvedencev. Najvišje uvrščeni projekti na natečajih med leti 2005 in 2010 so v katalogu avtorsko bolj podrobno predstavljeni. Katalog zaokroža pet različnih prispevkov na temo natečajev.

V sredo, 16. junija 2010, ob 13. uri bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine v Ljubljani tudi okrogla miza o javnih arhitekturnih natečajih. Okrogla miza želi spodbuditi širšo diskusijo o vlogi, pomenu in ciljih tovrstnih natečajev. Na podlagi izpostavljanja različnih problematik, ki se pri teh natečajih pojavljajo, naj bi podala izhodišča za izpopolnjevanje instrumenta javnih arhitekturnih natečajev, ki naj bi bil kvaliteten pripomoček za pridobivanje najboljših rešitev.


Več:
>>Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
>>Muzej arhitekture in oblikovanja

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

arhgrega
No comment, 14.6. 2010, 08:59

Da na to problematiko po 5 dneh ni niti enega komentarja, je najboljši pokazatelj resnosti našega interesa, da na tem področju tudi res kaj premaknemo!

Matevž Čelik
Natečaji pred 10 leti in danes, 16.6. 2010, 02:55

Natečaji so se v zadnjih letih ustalili. Vendar predvsem kot postopek za oddajo javnega naročila. Izgubila se je tendenca po presežku, po odkrivanju novih možnosti arhitekture. Kje in zakaj? Sredi devetdesetih so veliki in pomembni natečaji omogočili razvoj novih, mladih, energičnih praks, s katerimi je arhitektura ponovno prodrla v širšo javnost. Koliko novih birojev so generirali natečaji po tem? Kakšna bi morala biti povezanost med avtorstvom in poslovno sposobnostjo, da mladi, še neuveljavljeni in poslovno neartikuliranii ustvarjalci ne bi bili odrinjeni na rob, tako kot so danes?
Upajmo, da bo več razprave in komentarjev na jutrišnji okrogli mizi!


zaza
no comment 02, 21.6. 2010, 06:35

kje so odkrite nove moznost arhitekture?????
VEN TE VRZEJO Z DOBRO RESITVIJO, pod pretvezo, da na ni dokazila o datumu oddaje, ceprav je jasno razvidno iz zakljucnega porocila, da je natečajna rešitev , pozitivno prestala PREDHODNI PREIZKUS ....in kljub vsem pritozbam in dodatnim dokazilom (natancna dokazila, katera so zahtevali) zavrnejo pritozbo....projekt vem, da je dober, spoh pa ni primerljiv z zmagovalno resitvijo, ki je proti njemu zgledala kot studentska vaja...
z natecaji v sloveniji sem zakljucil


Francois
Veselimo se..., 21.6. 2010, 11:35

...tvojih velikih uspehov v tujini. Ha, ha!

zaza
Brez naslova, 23.6. 2010, 02:22

hvala, sem tam ze nekaj casa...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Ljubljana

15. junij - 31. avgust 2010
Odprto: od torka do nedelje, od 10. do 18. ure, ponedeljek in prazniki zaprto
Brezplačen vstop.Stadion Ljudski vrt, Maribor (Ofis, Multiplan)
Natečaj 1998
Izgradnja 2008na vrh