info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 6. 2010

Luka Skansi o Ginu Valleju

Uredništvo
Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo in Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabita na predavanje dr. Luke Skansija z beneške IUAV o Ginu Valleju v četrtek, 17. junija 2010, ob 18.00. Predavanje bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Gino Valle (Videm, 1923 – Videm, 2003) je bil eden od plodovitejših in vsestransko delujočih italijanskih arhitektov 20. stoletja. Valle se je v več kot petdesetletni karieri, v kateri je razvil mnoge realizacije in številne projekte, ukvarjal z vsemi glavnimi tematikami, ki so bile značilne za arhitekturno disciplino v drugi polovici tega stoletja. Te tematike so obravnavale problem poseganja v zgodovinski kontekst, gradnjo z montažnimi elementi, arhitekturni prostor in figurativno abstrakcijo ter odnos med urbano razsežnostjo arhitekture in urbanizmom. Gino Valle je zaradi svoje kompleksne delovne metode in velike svobode v izražanju omenjene tematike izvedel izven jezikovnih standardov, ki so zaznamovali evropski kontekst. Dvajset let po zadnji monografiji je pred izidom nova knjiga o Ginu Valleju, ki sta jo uredila Pierre-Alain Croset in Luka Skansi. V njej sta zbrala in ponovno obravnavala delo furlanskega mojstra, obsežno analizo njegovega dela pa sta utemeljila z raziskovanjem arhivskega gradiva in novim zgodovinsko-kritičnim pogledom.

Luka Skansi (r. 1973) je zgodovinar arhitekture in asistent na Arhitekturni fakulteti v Benetkah (IUAV) na katedri Teorija in zgodovina arhitekture. Diplomiral je iz zgodovine arhitekture na IUAV z nalogo o formaciji Rema Koolhaasa v okviru mednarodne arhitekturne debate v šestdesetih letih 20. stoletja. Doktoriral je leta 2006 z nalogo Arhitektura v predrevolucionarni Rusiji in rojstvo avantgarde (1900–1917): estetika, umetnost, arhitektura na Scuola di Studi Avanzati in Venezia / School of Advanced Studies in Venice. Trenutno predava zgodovino arhitekture 19. in 20. stoletja na IUAV, svoje raziskave pa je predstavljal tudi na rotterdamskem Berlage Institute, na newyorški Columbia University, na milanskem Politecnico, na dunajski Technische Universität in v Wroclawu. Leta 2008 je bil kurator razstave o slovenski arhitekturi v 20. stoletju (Architektur. Slowenien_Meister & Szene) v Ringturmu, razstavnem prostoru Wiener Städtische Versicherung AG na Dunaju. Njegovi članki in eseji o evropski arhitekturi zadnjih dveh stoletjih so izšli v številnih revijah, knjigah in enciklopedijah. Leta 2009 je dobil častno priznanje, mednarodno nagrado Bruno Zevi, poimenovano po italijanskem arhitektu, zgodovinarju, publicistu in kritiku. Skansi je do sedaj že izdal knjigo o Ginu Valleju in sicer o njegovem načrtu za poslopje nemškega bančnega podjetja v Milanu (Gino Valle. Deutsche Bank Milano, Milano: Electa 2009). Obsežna monografija o arhitektu, ki jo je napisal s Pierre-Alainom Crosetom, pa je ravnokar v tisku.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Četrtek, 17. junija 2010 ob 18.00
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Predavalnica 343 (Oddelek za umetnostno zgodovino, 3. nadstropje levo)
na vrh