info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 2. 2004

Vrt v našem času in našem svetu

Maja Simoneti
Fundacija Benetton Studi Ricerche iz Trevisa v Italiji že leta prireja sklop prireditev, katerih del je tudi podelitev mednarodne nagrade Carlo Scarpa za vrtove. Namen te nagrade je vzpodbuditi zavest o "skrbi za krajino" in prakso na tem področju. Nagrado so ustanovili predvsem z namenom, da bi postala orodje za nagovarjanje širše publike. Poleg strokovne publike naj bi se tudi drugi ljudje spoznavali z intelektualnimi in operativnimi znanji potrebnimi za vzdrževanje krajine, za njeno urejanje, spreminjanje in varstvo, obenem pa tudi za promocijo naravne in kulturne dediščine.

Nagrade podeljujejo projektom, na katere kvaliteto želijo opozoriti, ne glede na to, kdaj so nastali. Tako so lani nagrado Carlo Scarpa podelili ureditvam sprehajalnih poti pod atensko Akropolo, ki jih je leta 1930 načrtoval grški arhitekt Dimitris Pikionis. Nagrado je prevzela njegova hči Agni Pikionis, ki bdi nad očetovo dediščino. Predlani so nagrado prejeli Plečnikovi vrtovi na Hradčanih, prevzela pa sta jo Zdenek Synácek in Zdenek Lukes, predstavnika oddelka za vzdrževanje vrtov pri Upravi Praškega gradu. Do konca tega tedna je bila v palači Bomben v Trevisu o delu Dimitrisa Pikionisa na ogled tudi razstava.

Po 15 letih bo podelitev nagrade prvič spremljala tudi prireditev, ki so jo poimenovali "študijski dnevi". To naj bi bila priložnost za razširjeno refleksijo in primerjavo izkušenj na določeno temo. Letošnje študijske dneve so naslovili Vrt v našem času in našem svetu (The garden in our times and our world). Ugledni predavatelji, med katerimi bodo tudi člani lanske žirije za podelitev nagrad, bodo dva dni razpravljali o smislu in stanju pojma "vrt" danes, o njegovi sedanji in prihodnji vlogi ter spremembah v okusu, o potrebnosti poznavanja zgodovine, izkoriščanju dediščine in prenovi ter iskanju novega, tako na področju oblikovanja kot življenja vrta v evropski civilizaciji. Udeleženci bodo v razpravi skušali ponuditi predloge in kritične informacije na podlagi študij, raziskav, publikacij, izkušenj iz izobraževanja in iz pomembnejših del s področja vrtov.

V razpravi bodo sodelovali: Sven Ingvar Andersson, profesor Emeritus na Danski kraljevi Akademiji lepih umetnosti v Kopenhagnu, član žirije; Carmen Añón, profesorica na Madridski univerzi in častna predsednica Mednarodnega komiteja za zgodovinske vrtove in mesta (ICOMOS); podpredsednica žirije; Margherita Azzi Visentini, profesorica zgodovine arhitekture na milanski Politehniki; Hervé Brunon, raziskovalec pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) iz Pariza; Domenico Luciani, Direktor fundacije Benetton Studi Ricerche, Treviso, predsednik mednarodnega Centra “Civiltà dell’Acqua”, koordinator v žiriji; Monique Mosser, profesorica na Napredni šoli za Arhitekturo v Versaillesu, (CNRS), članica Mednarodnega komiteja za zgodovinske vrtove in mesta (ICOMOS), član žirije; Ippolito Pizzetti, strokovnjak za krajino, pisatelj, profesor na Univerzi v Ferrari, član žirije; Anne Whiston Spirn, profesorica krajinske arhitekture na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Massimo Venturi Ferriolo, profesor filozofije zgodovine na Univerzi v Salernu.

Študijski dnevi bodo potekali v petek, 6. in soboto 7. februarja 2004 v Trevisu v prostorih Fundacije Benetton, via Cornarrota 7-9. Okvirni program:

Petek, 6. Februar
10-13h : Carmen Añón and Ippolito Pizzetti; razprava
15-18h : Monique Mosser and Domenico Luciani; razprava
18.30h : Rosario Assunto (1915-1994), ten years on, razpravo uvede Hervé Brunon.

Sobota, 7. Februar
10-13h : Margherita Azzi Visentini and Sven-Ingvar Andersson; razprava
15-18h : Massimo Venturi Ferriolo and Anne Whiston Spirn; razprava
18.30h : final talk by Lionello Puppi.

Razprave se bodo odvijale v italjanščini in angleščini. K sodelovanju so vabljeni vsi zainteresirani udeleženci. Udeležbo na prireditvi je potrebno predhodno najaviti s fax ali elektronskim sporočilom.

Informacije:
Fondazione Benetton Studi Ricerche
via Cornarotta 9, 31100 Treviso
tel. + 39.0422.5121, fax + 39.0422.579483
ida.frigo@fbsr.it


Več:
>>Fondazione Benetton Studi Ricerche
>>Nagrada Carlo Scarpa
>>Študijski dnevi 'Vrt v našem času in našem svetu'

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Nagrada Carlo Scarpa 2003, Ureditev poti pod atensko Akropolo, Dimitris Pikionis (1930). Načrt tlakovanja zaključnega odseka dostopa do Propilej.
Nagrada Carlo Scarpa 2002, Ureditev Grajskih vrtov na Hradčanih, Jože Plečnik (1920-1935).


na vrh