info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 5. 2003

Pritzkerjeva nagrada 2003
Danski arhitekt Jørn Utzon, ki trenutno živi na Majorci in je načrtoval eno najznamenitejših sodobnih zgradb - Sydneysko opero - je prejemnik letošnje Pritzkerjeve nagrade. To se je zgodilo ob 25 letnici omenjene nagrade in v 84 letu njegove starosti. Ob razglasitvi letošnjega nagrajenca je Thomas J. Pritzker, predsednik Fundacije Hyatt, ki podeljuje nagrado, dejal : "Jørn Utzon je v Avstraliji zasnoval izjemno čudovito zgradbo, ki jo je preostanek sveta vzel za avstralski nacionalni simbol. Poleg tega je v svoji bleščeči karieri načrtoval številna opazna dela, vključno s stanovanjskimi soseskami, cerkvijo, hišami in drugimi komercialnimi zgradbami. Navdušeni smo, da se je žirija odločila podeliti priznanje temu velikemu talentu prav v času, ko praznujemo četrt stoletja te nagrade."

Formalna slovesnost ob dogodku, ki se ga je po svetu prijel sloves največje časti za arhitekta, se bo zgodila 20. maja 2003 v Madridu v Španiji. Ob tej priložnosti vo arhitekt prejel bronast medaljon in 100.000$ denarne nagrade. Utzon je prvi Danec, ki prejema nagrado in 27 nagrajenec, odkar je bila nagrada leta 1979 ustanovljena.

Namen Pritzkerjeve arhitekturne nagrade je vsako leto počastiti enega še živečih arhitektov, katerega delo odseva kombinacijo kvalitet v talentu, viziji in predanosti, in ki je s svojim arhitekturnim ustvarjanjem nepretrgano in opazno prispeval k človečnosti in grajenemu okolju.

Več o nagradi: The Pritzker Architecture Prize

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Los Angeles, CA—Danish architect Jørn Utzon, who designed what has arguably become the most famous building in the world, the Sydney Opera House in Australia, has been chosen as the 2003 Laureate of the Pritzker Architecture Prize which marks its 25th anniversary this year. The 84 year old Utzon has retired to a house he designed for himself on the island of Majorca, but his two sons, Jan and Kim, continue the practice of Utzon Architects in Haarby, Denmark.


Jørn Utzon


Cerkev Bagsværd, Danska, 1973-76

na vrh