info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 5. 2003

Mladina je za dobro arhitekturo
Tednik Mladina v številki, ki je izšla 19. maja 2003 objavlja obsežen prispevek z naslovom Čas je za dobro arhitekturo, v katerem predstavlja arhitekta Matijo Bevka in Vaso Peroviča. Prispevek opozarja na možnosti, ki se v Sloveniji odpirajo za kvalitetno stanovanjsko gradnjo ob posluhu javnih naročnikov za dobro arhitekturo. Omenja kvalitetno izpeljan projekt na Aljaževi ulici ter kot nasprotje temu zaplete pri gradnji soseske v Mostecu. Bevk in Perovič poudarjata svoje zanimanje za socialno gradnjo, ki jima pomeni še poseben izziv. Opozarjata na napake pretekle stanovanjske politike, ki je vzpodbujala individualno gradnjo. Izpostavljata tudi na neustrezno urbanistično zakonodajo, ki je spregledala kvalitetno slovensko moderno arhitekturo in skoraj povsod v Sloveniji zapečatila izgled naselij zgolj z ruralno dvokapnico. Govorita tudi o pomanjkljivostih v programu ljubljanske fakultete za arhitekturo. Perovič študij v Ljubljani in Beogradu, kjer je sam študiral primerja s študijem na Berlage institutu, kjer je dokončal magistrski študij. Na koncu opozarjata na celovito arhitekturno politiko, ki bi jo morala sprejeti tudi slovenska vlada, če želimo ostati prepoznavni v okviru združene Evrope.

Celoten članek si lahko preberete na strani Mladine.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Slovenian weekly magazine Mladina published an extensive article titled It's time for good architecture. The article presents architects Matija Bevk and Vasa Perović. A few important isues are exposed, like housig policy and inapropriate parts of urbanistic legislation in Slovenia which should be improved. The architects also compare study at the Ljubljana and Belgrade school of architecture with the one on Berlage Institute Rotterdam, where Perović did his master course.


Socialna stanovanja v Mariboru


Zasebna rezidenca nizozemskega veleposlanika

na vrh