info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 5. 2003

Nagrada Mies van der Rohe 2003
V četrtek so objavili prejemnike letošnje evropske nagrade za arhitekturo Mies van der Rohe, ki jo podeljujeta Evropska unija in Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone. Nagrado je prejela v Londonu stacionirana arhitektka Zaha Hadid za parkirišče in tramvajski terminal v Strasbourgu. Posebno priznanje za arhitekte, ki se šele prebijajo v ospredje je prejel nemški arhitekt Jürgen Mayer H. za mestno hišo Scharnhauser park v mestu Ostfildern v Nemčiji.

Hadidin projekt je del novega sistema tramvajskih linij, ki ga razvija mesto Strasbourg, da bi zmanjšalo prometno gnečo in onesnaževanje v mestnem središču. Projekt je namenjen uslugam P+R in vključuje parkirišče in tramvajsko postajo na severni mestni vpadnici. Kvaliteta projekta je v oblikovanju celostnega koncepta v načrtovanju postajališča in parkirišča, ki je zasnovano kot prekrivajoča se polja in linije, ki se prepletajo v celoto.

Mayerjev projekt je v obrazložitvi žirije, ki ji je predsedoval britanski arhitekt David Chipperfield, izpostavljen kot uspešna preobrazba mestne hiše v večnamensko javno zgradbo, ki zagotavlja meščanom prostor za kakršnokoli dejavnost, od uradov, do športnih površin in poročne dvorane.

Za nagrado je slovenska žirija predlagala tudi štiri slovenske projekte, Matija Bevk in Vasa J. Perović: stanovanjski blok Šiška, Miloš Florijančič in Matej Blenkuš: Poslovno-stanovanjski objekt »Šmartinka«, Ljubljana, Andrej Kemr: Turistično informacijski center, Laško, Milena Todorić Toplišek: Salon Opel, Kranj. Slovenski predlogi se žal niso uvrstili v ožji izbor.

Več:
Fundació Mies van der Rohe
Zaha Hadid
Jürgen Mayer H.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mokhtar
plan, 8.3. 2006, 04:21

svp je suis etudiant en 4ème année d'architecture à Tunis , j'aime faire un eanalyse sur les projets dce zaha hadid .
si possible vous pouvez m'envoyer des plans coupes faàades 3d photos animation ou tous autres information sur ces projet dans le monde.
avec mon respect et merci d'anance.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
This years European Union Prize for Contemporary Architecture-Mies van der Rohe Award is granted to Zaha Hadid's design for a car park and terminus in Strasbourg. Jürgen Mayer H. recieved the Emerging Architect Special Mention for his Scharnhauser park town hall in Ostfildern (Germany).


Zaha Hadid, Terminal in parkirišče v Strasbourgu


Jürgen Mayer H., Mestna hiša Scharnhauser park
na vrh