info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 5. 2003

Just build it! Rural Studio v AZW na Dunaju
Še do 2. junija si je na Dunaju v razstavnih prostorih Arhitekturnega centra v novi muzejski četrti možno ogledati razstavo z naslovom 'Just build it!'. To je prva razstava tega projekta v Evropi. Gre za okrog 20 zgradb, ki so nastale v 10 letih obstoja Rural Studia. Znotraj Šole za arhitekturo na Auburn University v ameriški Alabami sta ga leta 1993 ustanovila dva profesorja , Dennis K. Ruth in Samuel Mockbee. Rural studio sta si zamislila kot metodo, s katero bi izboljšali življenjske pogoje v ruralnih predelih Alabame, obenem pa tudi kot arhitekturno pedagoško metodo, ki bi v vzgojnem procesu vključevala tudi neposredno izkušnjo študentov. Našla sta območje v revni Alabami, kjer so gradbeni predpisi in nadzorstvo dovolj slabo razviti, da sta si lahko privoščila eksperimentiranje. Rural studio je že jeseni 1993 pričel načrtovati in tudi graditi domove za prebivalce iz najrevnejših slojev v okrožju Hale v Alabami. Profesorja Mockbee in Ruth sta našla finančna sredstva za zagon studia in z leti so ta sredstva narasla do te mere, da je Rural Studio lahko postal to, kar je danes: vizija procesa reševanja stanovanjskih in drugih problemov v skupnostih, ki živijo v enem najrevnejših območij v ZDA.

Na razstavi v AZW je razstavljeno delo Rural Studia v katerem študentje širijo svoje načrtovalsko znanje v študijskem procesu, v katerem z lastnimi rokami tudi zgradijo to, kar načrtujejo. Z uporabo koncepta 'učenja iz konteksta' Rural Studio od študentov zahteva, da zapustijo univerzitetno okolje in se nastanijo v okrožju Hale v Alabami. Tam se vključijo v življenje območja, prizadetega z revščino in se soočijo z naročniki, katerih bivalne razmere so daleč od normalnih, v barakah in prikolicah.

Rural Studio išče odgovore na potrebe skupnosti znotraj konteksta te skupnosti, ne prinaša rešitev od zunaj. Abstraktne ideje, ki temeljijo na znanju in študiju, predeluje v izvedljive rešitve, do katerih pride v neposrednem človeškem kontaktu, z osebnim sodelovanjem pri gradnji in s spoznavanjem kulture. Študentje pogosto sami priskrbijo razne odpadne materiale in gradijo hiše tudi iz ostankov tapisona, starih pnevmatik ali v bale stisnjene odpadne lepenke. Tako nastaja inovativna arhitektura, ki govori o zavezanosti trajnostnim, ekološkim in družbenim načelom in nastaja daleč od glamurja mednarodne zvezdniške arhitekture, ki ji mediji namenjajo največ pozornosti.

Več:
Rural Studio
Princeton Architectural Press
Architekturzentrum Wien
a-matter

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
This is the first comprehensive exhibition in Europe to present the work of the Rural Studio. Samuel Mockbee (1944 - 2001) and Dennis K. Ruth founded the Rural Studio in Hale County, Alabama, 10 years ago in order to provide architecture students at Auburn University with the opportunity to realise demanding and sustainable architecture for social purposes as a part of their course of studies. Since then they have completed numerous single-family houses, community centres, churches and sports facilities using recycled and donated materials.


Razstava v AZW na Dunaju


Hiša Bryant, lesena konstrukcija, s polnilom iz senenih bal
na vrh