info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 5. 2003

Natečaj Europan 7 se bliža oddaji
Za ekipe mladih arhitektov, ki se udeležujejo natečaja Europan, se bliža datum, ko bo potrebno oddati natečajne elaborate. Rok za oddajo je namreč 2. junij.

Natečaj Europan je letos prvič organiziran tudi v Sloveniji, ki je lani postala članica te organizacije. Projekt v Sloveniji vodi Stanovanjski sklad RS. Po neuradnih podatkih je odziv na natečaj, predvsem med domačimi arhitekti, nad pričakovanji. Morda so k temu pripomogla tudi imena mednarodnega dela članov natečajne žirije, ki uživajo velik ugled v svetovnih krogih: Nizozemec Kees Christaianse, Španec Juan Herreros ter Hrvat Hrvoje Njirić. Tudi na natečaj prijavljenih ekip iz drugih evropskih držav ni malo, tako, da lahko prvič pričakujemo zelo resno soočenje mlade slovenske arhitekturne scene s konkurenti iz Evrope. Popularnejša naj bi bila lokacija v Izoli, vendar tudi število ekip, ki so dvignili podloge za Maribor, ni majhno. Pričakovanja so torej velika in tudi Stanovanjski sklad, ki naj bi k Europanu pristopil s precejšnjo skepso, se nad dosedanjim potekom projekta vsebolj navdušuje.

Prvi preskus konkurenčnosti slovenskih arhitektov v evropskem prostoru bo potekal predvsem na strokovnem nivoju. To se dogaja leto dni pred vstopom v Evropsko unijo, ko se bo konkurenca soočila tudi na poslovnem nivoju, pred čemer med večino slovenskih arhitektov vladajo precej nelagodni občutki.

Žiriranja natečajne žirije Europan 7 naj bi se pričela v septembru, v oktobru je predviden skupen sestanek evropskih žirij v Gradcu, 8. decembra pa bodo rezultati objavljeni.

Več: Europan Slovenija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh