info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 6. 2003

Natečajniki na Europan 7 oddali elaborate
Natečajniki, ki se udeležujejo natečaja Europan, so 2. junija oddali natečajne elaborate. Po neuradnih podatkih je bil odziv nad vsemi pričakovanji. Natečaj Europan je letos prvič organiziran tudi v Sloveniji.

Europan je evropska arhitekturna federacija, sestavljena iz nacionalnih organizacij. Razpisuje natečaje s področja stanovanjske gradnje. Natečaji so razpisani v državah članicah na isto temo, na njih pa lahko sodelujejo arhitekti, mlajši od 40 let. Letošnji natečaj poteka pod geslom “Sub-urban challenge, urban intensity and housing diversity”. Natečaj je bil v Sloveniji razpisan na dveh lokacijah, v Izoli in Mariboru. Čeprav je Europan šele prvič organiziran tudi v Sloveniji, imajo slovenski arhitekti kar nekaj izkušenj z njim, saj so se ga večkrat udeležili v različnih evroskih državah, lani pa je skupina Ofis na lokaciji v avstrijskem Gradcu celo zmagala.

Projekt v Sloveniji vodi Stanovanjski sklad RS. Zanimiva je nacionalna struktura ekip iz drugih evropskih držav, ki so se odločile obdelovati projekte na lokacijah v Sloveniji. Največ sodelujočih je bilo po neuradnih podatkih iz Italije, sledijo domači arhitekti, zanimivo je da je elaborate oddalo veliko arhitektov iz Španije, pa tudi iz Avstrije. Sodelovali so še arhitekti iz Nemčije, Francije, Portugalske, Velike Britanije, Švice, SČG, Nizozemske, Bosne in Hercegovine, Rusije, Hrvaške in Švedske. Popularnejša naj bi bila lokacija v Izoli, vendar tudi število ekip, ki so dvignili podloge za Maribor, ni majhno. Pričakovanja so velika in tudi Stanovanjski sklad, ki naj bi k Europanu pristopil s precejšnjo skepso, se nad dosedanjim potekom projekta vsebolj navdušuje. Mednarodni del slovenske natečajne žirije sestavljajo ugledni, v svetu priznani arhitekti: Kees Christaianse, Juan Herreros ter Hrvoje Njirić. Komisija velja za eno bolj referenčnih.

Prvi resnejši preskus konkurenčnosti slovenskih arhitektov z evropskimi kolegi na domačih tleh se odvija leto dni pred vstopom v Evropsko unijo. Natečaj pomeni sicer predvsem strokovno soočenje, za konkuriranje na poslovnem nivoju pa med večino slovenskih arhitektov vladajo precej nelagodni občutki.

Žiriranja za Europan 7 naj bi se pričela v septembru, v oktobru je predviden skupen sestanek evropskih žirij v Gradcu, 8. decembra pa bodo rezultati objavljeni.

Več:
Europan Slovenija
Europan
Ofis

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Klikni za povečavo!na vrh