info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 6. 2003

Neil Denari na FA v Ljubljani
Med 13. in 18. majem letos je na Fakulteti za arhitekturo potekala delavnica, ki jo je vodil ameriški arhitekt Neil Denari, poznan po svoji knjigi "Gyroscopic Horizons", v kateri predstavlja svoje tekste in renderirane vizije sodobnega sveta. Gostovanja tujih profesorjev v vlogi mentorjev na ljubljanski arhitekturni šoli so prav gotovo prijetna osvežitev... Za tiste, ki iz prve roke želijo izvedeti, kaj se dogaja po svetu, pa najverjetneje zelo potrebna, skoraj nujna. Vsemu zgoraj naštetemu navkljub pa so obiski takih delavnic minimalni, kaj šele da bi bilo treba delati selekcijo (...če le omenimo, da se je delavnice pri Denariju udeležilo komaj deset študentov). Stanje vsekakor ni vzpodbudno, kar pa se tiče vzrokov, morda kdaj drugič.

Delavnica je potekala v zelo sproščenem in prijetnem ozračju, kljub napornemu urniku in množini dela. Denarijeva metoda dela je zelo odprta, neindoktrinirana (v pozitivnem smislu) ter nevsiljiva. Spodbuja razvijanje lastnih idej, njegovi komentarji so zelo neagresivni; orientirani na širšo problematiko dotičnega projekta / ideje. Trudi se ne le voditi študenta in 'govoriti svojo resnico', temveč poskuša bolje osvetliti problem s katerim se je soočil ter vzpostaviti korelacijo s trenutnimi dosežki in raziskavami na referenčnih področjih. Vzporedno nalogi se je razvila debata o pristopih k arhitekturi in o njej sami, ki je bila zelo filozofsko orientirana in je, kot taka, posledično v veliki meri vplivala na rezultate.

Zaradi zgoraj navedene specifike dela se je iz osnovne naloge delavnice (osnovanja paviljona za dve določeni umetniški deli) razvil cel spekter modelov in pristopov, ki na določeni ravni komunicirajo z osnovno zahtevo; paviljon vs. umetnost. Od realnih rešitev do hyper surface modelov in teoretiziranja o parametrizaciji v arhitekturi. Zaradi zelo kratkega trajanja delavnice in Denarijevega odprtega pristopa so nekatera dela žal ostala nedokončana. Ravno odprtost in neomejenost v arhitekturnem izražanju včasih predstavljata velik problem študentom na ljubljanski šoli, ker takšnega pristopa niso vajeni.

___________________________________________________

Neil Denari, arhitekt

1957___rojen v Fort Worth, Texas, ZDA
1980___diplomiral na univerzi v Houstonu
1982___magisterij na univerzi Harvard
1988___ustanovtev COR-TEX, Los Angeles
1988___vodil studio na Southern California Institute of Architecture, Los Angeles
******___ustanovitev NMDA (lastnega biroja), Los Angeles
od 1997
2002___direktor šole SCI-Arch, Los Angeles
.........___poučuje in predava po priznanih fakultetah, se usmerja v prakso v NMDA

___________________________________________________

Več: NMDA

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Produkti z delavnice:


Pietro


Tomaž Pipan


Jernej Vidmar

na vrh