info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 4. 2003

St. Etienne = DIZAJN
Ko postane manjše francosko industrijsko mesto dizajn. Na dve leti se mesto St. Etienne, blizu Lyona, preobleče v rumeno z malo roza – zaščitno barvo in celostno podobo mednarodnega bienala oblikovanja. Rumeno je torej vse - tramvaji, ulice z zastavami z imeni vseh 80 držav razstavljalk, ogromni bilboardi, tudi v industrijskih četrtih, na avtocesti, plakati na lekarni, caffe-ju, v Le Corbusierovem kulturnem centru v Firminy-ju, na vseh več kot 10ih sodelujočih galerijah - tudi Muzeju moderne umetnosti, skratka povsod, kjer jih pričakuješ in skoraj povsod, kjer jih ne bi. Vsak prebivalec mesta ve, da je njegovo mesto od 16. do 24. novembra svetovni center oblikovanja in ogled razstave postane najmnožičnejši nedeljski izlet, pa čeprav sije sonce.

Mesto St. Etienne se je leta 1998 odločilo, da se bo, podprto s svojo industrijsko dediščino in njeno kreativnostjo, vzpostavilo na novo - skozi dizajn. Uspelo jim je! »Biennale Internationale Design Saint Etienne 2002« je tretji, vsakič večji, pomembnejši in intenzivnejši. Letos razstavlja 1000 oblikovalcev iz celega sveta – samostojni oblikovalci, agencije, podjetja, založniki, šole, inštituti, revije. Na 40000m2 razstavljajo inovativnost na področju oblikovanja umetniških objektov, mode, pohištva, arhitekture, produktov za dom in avtomobilov. Tako mladi kot že uveljavljeni oblikovalci se skozi svojo produkcijo opredeljujejo do napredkov v tehnologiji, kulturi in ekologiji.

Na letošnji bienale so bila sprejeta tudi dela mladih slovenskih oblikovalcev in arhitektov. Predstavljajo se podjetje Asobi, Bevk in Perović arhitekti v sodelovanju z Arnetom Vehovarjem, arhitekturni biro Enota, oblikovalka tekstila Anda Klančič in oblikovalec Jure Miklavc. Koncept razstave po nacionalnem ključu jih tako združuje v enotno skupino, kjub zanimivi različnosti razstavljenih produktov in zasnov. Modni oblikovalec Metod Črešnar fascinira s svojo modno revijo.

Ko se silovito združita mesto in regionalna Ecole des Beaux-Arts nastane mega festival oblikovalskih, art, modnih in arhitekturnih razstav, performansov, jazz koncertov, modnih revij, podprt z delavnicami in s simpoziji o tehnologiji, oblikovanju, arhitekturi in izobraževanju. Župan Saint Etiennea Michel Thoilliere se zaveda, da je oblikovanje dejansko način vizualiziranja in razumevanja naše kulture, zato mesto postane mednarodna platforma za izmenjavo oblikovalskega znanja, idej in provokacij.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Simona
Zanimivo, 10.11. 2003, 15:48

Spoštovani!

Rumena barva je živain ponazarja sonce- energijo,vsekakor pozitivo.
Zanimivo,ker prihaja do izmenjave idej,mnenj,znanj o oblikovanju
.
Vaš naslov sem našla na internetu. Ker sodelujetesFrancozi, jaz pa imam diplomo iz francokega jezika in splošnega jezik.,vas sprašujem,če pri vas obstaja možnost zaposlitve kot prevajalka, poslovna sekretarka ali lektorica.
Hvala za odgovor,LP,SIMONA


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh