info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 6. 2003

Natečaj za nove slovenske državne simbole
Državni zbor Republike Slovenije je razpisal natečaj za nove državne simbole: grb, zastavo in simbol. Pred vstopom v EU, ocenjujejo nekateri slovenski politiki, je zadnja priložnost, da spremenimo svoje državne simbole, nad katerimi predvsem v oblikovalskih strokovnih sferah že od njihovega sprejetja vlada veliko neodobravanje. Glede na govorice, ki krožijo v oblikovalskih krogih, ima vsak resen slovenski oblikovalec svoj, boljši predlog državnih simbolov že od leta 1991, ko so bili sprejeti sedanji simboli, pripravljen doma v predalu.

Natečaj je javni, anonimni in anketni. Prispele elaborate bo ocenjevala komisija v sestavi Stane Bernik (ALU), Boris Podrecca (DOS), Peter Pavel Klasinc (Heraldica Slovenica), France Cukjati (SDS) in Jožef Školč (LDS). Sestava komisije, v kateri je premalo članov iz stroke (prav vsi pa so tudi predstavniki "stare" generacije) in oznaka "anketni" že zdaj zbujata določene pomisleke pri tistih, ki razmišljajo, da bi se natečaja udeležili. Ni se mogoče znebiti občutka, da razpisovalec že vnaprej dvomi v to, da bi na takšnem natečaju dobil predloge, ki bodo kvalitetni in primerni, da nadomestijo dosedanje simbole, z anketnim natečajem pa si pušča odprta vrata, da se spremembi simbolov tudi odpove.

V razpisu natečaja tudi ni natančno opredeljeno, kakšna naj bi bila razlika med državnim simbolom in državnim grbom. Morda pa gre le za zadovoljitev dveh nasprotujočih si konceptov. Prvega zagovarjajo "hardcore" heraldiki, ki pojmujejo državni grb v obliki srednjeveškega ščita, drugi pa prihaja iz "neoliberalnih" oblikovalsko-oglaševalskih krogov, kjer verjamejo, da je država kapitalistična firma s korporativno podobo.

Razpisane so tri nagrade: prva 3,9 milijonov tolarjev, druga 1,8 milijona tolarjev ter tretja 0,9 milijona tolarjev. Podeljena pa bodo še štiri častna priznanja. Rok za oddajo elaboratov je 30. september 2003, rezultati pa bodo znani do konca oktobra.

Več o natečaju: Državni zbor
Več o tematiki: Mladina 8. oktober 2001

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

m.
Brez naslova, 4.7. 2003, 12:29

piscu tega teksta: zakaj toliko moralizirate pri teh razpisih? Kot da bi zeleli, da se vam ze vnaprej godi krivica? Meni pa se zdi dobro, da v komisiji ni toliko strokovnjakov, saj simboli so za navadne ljudi - ce se le ti lahko poistovetijo z njimi OK, ce pa ne, ti pa tudi strokovna razlaga ne pomaga. ? Zanima me, na kaj bi naletel Remov predlog, tudi pri hardcore heraldikih...

matevz
Morala, 7.7. 2003, 15:46

Mogoce bi pa morala biti komisija sestavljena iz navadnih ljudi, po enem takem vzorcu, kot se delajo javnomnenske raziskave? Se bojim, da tale komisija nima dovolj avtoritete, da bi nam izbrala neke vecne simbole.

Remova bar koda pa po mojem ni toliko predlog kot nekaksna analiza zastopanosti barv v zahodnoevropskih zastavah. Kaj naj pa mi pocnemo z njim? Zmesamo zastavo iz slovenskih obcinskih grbov? Po mojem bi dobili sivo.


jack
tyler durden, 27.7. 2003, 23:14

se strinjam z matevzem o navadnih ljudeh, na celu komisije bi
predlagal gospoda z imenom Tyler Durden.
vsestransko razgledan, odgovoren in prepricljiv gospod.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh