info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 6. 2003

Bohinjci odločili o usodi narodnega parka?
Pred dvema letoma smo praznovali 20 letnico obstoja edinega slovenskega narodnega parka. Leta 1981 je namreč Skupščina SRS sprejela Zakon o TNP, ki je danes predmet sprememb, ki utegnejo nevarno poseči v njegov obstoj.

Že nekaj časa lahko spremljamo številna nasprotovanja novemu predlogu zakona o TNP, ki so ga predlagali štirje poslanci DZ na čelu z bohinjskim poslancem LDS Dušanom Vučkom. Delo v izdaji 16. junija podaja mnenje Strokovnega sveta Zavoda TNP, kjer ta opozarja, da bi sprejetje takšnega zakona lahko pomenilo celo izgubo mednarodno priznanega statusa 'narodni park'. Tako bi se lahko zgodilo celo, da bi postali edina evropska država brez narodnega parka.

Predlog zakona nevarno spreminja obstoječe varstvene kriterije na področju Triglavskega narodnega parka. Z njegovim sprejetjem bi lahko omogočili pozidavo obale Bohinjskega jezera in gradnjo novih žičnic v neokrnjenem visokogorju. Nerazumljivo je predvsem izločanje treh bohinjskih vasi (z verjetno zelo očitnimi nameni), Studorja, Ribčevega Laza in Stare Fužine z okoliško značilno kulturno krajino iz robnega območja narodnega parka. S tem prebivalci teh vasi ne le ne bi bili več upravičeni do evropskih subvencij, temveč bi bili izpostavljeni velikim pritiskom vlagateljev v turistično infrastrukturo za masovno ponudbo.

Slovenija na področju zavarovanih območij že doslej precej peša za evropskimi standardi, saj je tako ali drugače zavarovanih le 8% državnega ozemlja, medtem, ko se povprečje zavarovanih ozemelj v Evropi giblje okrog 25%. Na področju zavarovanja dodatnih površin, se pravi ustanavljanja novih naravnih parkov, v letih po osamosvojitvi ni bilo narejeno toliko, da bi lahko govorili o oprijemljivih rezultatih. Obstajajo ocene, da bi približno tretjini ozemlja Slovenije lahko podelili status ene od parkovnih kategorij, kar določa visoko kakovost našega naravnega okolja in prostora. Odvijajo se sicer aktivnosti v zvezi z zavarovanjem več območij. Predlaganih je tako še enajst parkov, in sicer šest regijskih (Regijski park Kočevje-Kolpa, Snežnik, Pohorje, Trnovski gozd ter Kraški in Karavanško-Kamniško-Savinjski regijski park) in pet krajinskih parkov (Krajinski park Mura, Drava, Dragonja, Ljubljansko barje in Goričko). S sprejetjem novega zakona o TNP pa bi na tem področju storili še nekaj dodatnih korakov nazaj.

V nedeljo je bil v treh bohinjskih vaseh: Stari Fužini, Studorju in Ribčevem Lazu, ki ležijo ob Bohinjskem jezeru izveden posvetovalni referendum o tem, da bi njihove vasi izločili iz robnega območja Triglavskega narodnega parka (TNP), poroča STA. Od skoraj 700 volilnih upravičencev se jih je referenduma udeležilo 444, od teh pa jih je samo 90 glasovalo za spremembo meja. Prebivalci so torej odločno zavrnili pobudo, da se zakon o TNP spremeni na ta način. To bi seveda poleg dosedanjih opozoril naravovarstvene stroke in uprave Triglavskeg narodnega parka moral biti močan opozorilni signal predlagateljem novega zakona, da s predlogom nekaj ni v redu.

Več o tej temi:
>>Triglavski narodni park
>>Gorenjsko ekološko združenje

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
The Triglav national Park is endangered by a badly written proposal for a new Act. The management of the TNP keeps warning, that in the case this proposal is accepted Triglav national Park will not be legislated by the european standards anymore and it will loose its internationaly reckognised status. The proposal to change the borders of the park in the valey of Bohinj was not accepted in a public referendum in the three of the villages within the park which were proposed to stay out of the park area and loosen their urban planning codes for tourism developers. This might have saved the park allready.
Foto: J. Mihelič, TNP
na vrh