info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 1. 2005

SocióPolis, "počasno" mesto naravnih in ustvarjenih danosti

Matevž Čelik
"Moja hiša je moja soseska in moja soseska je moja hiša." To je vodilna misel projekta SocióPolis, ki je še do konca januarja na ogled v Arhitekturnem centru (AZW) na Dunaju. V soboto 22. januarja ob 16.00 bo v sklopu razstave potekal tudi simpozij, na katerem bodo predavali Juan Herreros, Vicente Guallart, Willy Müller in François Roche. Simpozij bo povezoval direktor AZW Dietmar Steiner. Udeležba na simpoziju je brezplačna.

SocióPolis je projekt novega dela Valencie, katerega pobudnik je španski arhitekt Vicente Guallart. Na podlagi svojega urbanističnega načrta za to območje je Guallart povabil dvanajst mednarodno uveljavljenih arhitektov, da na nekakšni delavnici poiščejo odgovore na najbolj pereča vprašanja zdajšnjega in nadaljnjega urbanega razvoja.

Kot odgovor na vse hitrejši globalizirani svet, je SocióPolis poskus ustvariti "počasno mesto", ki ga odlikujejo naravne in ustvarjene danosti. V skladu s tem je bil SocióPolis načrtovan kot mesto brez avtomobilov: podzemno parkirišče je oblikovano kot vozlišče - menjalnik hitrosti. Rahlo privzdignjene zelene poti omogočajo gibanje po mestu peš, s kolesom ali električnim vozilom.

Arhitekti na delavnici so iskali trajnostne rešitve za odpravo socialne prostorske segregacije, skušali zagotoviti vključevanje različnih rab in uskladiti urbani razvoj z naravo. Pri tem so se ukvarjali tudi z vključevanjem informacijske tehnologije v okolje doma ter z oblikovanjem infrastrukturnih elementov. Skušali so najti možnosti za več socialne interakcije. Povabljene skupine arhitektov so načrtovale večfunkcionalne enote na podlagi vnaprej pripravljenih projektnih nalog. Vsaka se je posvetila življenjskemu okolju za določeno socialno oz. generacijsko skupino bodočih prebivalcev, ki ga je obdelala vključno z infrastrukturo in javnim programom.

Abalos & Herreros ter Manuel Gausa so načrtovali naselje za starejše prebivalce, z oskrbnim centrom za starejše in prizadete z downovim sindromom. Podoben program je obdeloval japonec Toyo Ito. MVRDV iz Rotterdama so se ukvarjali s programom za otroke. Foreign Office Architects iz Londona in Eduardo Arroyo iz Madrida so obdelovali stanovanja za mlade, športni program in klicni center. Pri projektu so sodelovali še José Maria Torres Nadal iz Murcie, Greg Lyn iz ZDA, François Roche, Stéphanie Lavaux iz Pariza, Duncan Lewis, Angers + BLOCK, Denis Brillet, Benoit Fillon, Pascal Riffaud iz Nantesa, Willy Müller in Vincente Guallart iz Barcelone.

Razstava prinaša splošen pregled čez celotno načrtovalsko področje in skuša vso širino arhitektovega dela predstaviti najširši javnosti. Poleg tega, da predstavljeni projekti vključujejo zgoraj omenjene vidike, temeljijo tudi na širokem in kakovostnem mednarodnem spektru sodobnih tendenc v arhitekturi. Kot so organizatorji zapisali v predstavitvi, "razstava danes prinaša predčasne rešitve za jutri, smotrne tudi za načrtovanje mest prihodnosti." Projekti so predstavljeni z velikimi videoprojekcijami v katerih nastopajo tudi avtorji, ki razlagajo svoje delo. Ob razstavi je izšel tudi obsežen katalog v nemščini, angleščini in španščini.


Več:
>>Architektur Zentrum Wien

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

SocióPolis, Urbanistični načrt, Vicente Guallart, Barcelona


Toyo Ito, Tokyo


Willy Müller, Barcelona in MVRDV, Rotterdam


Greg Lyn, ZDA in Foreign Office Architects, London


Duncan Lewis, Angers + BLOCK, Nantes

na vrh