info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 2. 2005

TrajekT predstavlja nov spletni arhiv: evidenca.org

uredništvo
Evidenca.org je spletni arhiv 120 izbranih objektov, ki so bili v izsledkih raziskave Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70 uvrščeni med pomembno arhitekturno dediščino obdobja 1945-70. Raziskavo so avtorji Tina Gregorič, u.d.i.a., M.Arch (AA Dist), dr. Nataša Koselj, u.d.i.a., Maruša Zorec, u.d.i.a. in prof. Vojteh Ravnikar, u.d.i.a. izvedli na Fakulteti za arhitekturo med 1999-2000.

Proučevanje in spoštovanje zgodovine arhitekture je pomembno za vzpostavitev avtonomnosti stroke. Spoznavanje, branje in raziskovanje preteklosti arhitekture, predvsem arhitekturne dediščine, je eden od temeljev, na katerem lahko gradimo novo, avtorsko arhitekturo in obenem vzpostavljamo kontinuiteto z našo arhitekturno dediščino.

Evidentirani so tisti objekti slovenske moderne arhitekture zgrajene po letu 1945, ki predstavljajo poseben ali celo prelomen dosežek za slovensko arhitekturo. Nabor objektov v raziskavi se zaključi z letom 1970, ker 30 letna časovna distanca omogoča objektivno vrednotenje. V raziskavi je obdelano 120 objektov, ki jih uvrščamo med pomembno arhitekturno dediščino obdobja tega obdobja. Dvajset najpomembnejših je podrobneje predstavljenih in valoriziranih. Opredeljen je njihov pomen v obdobju nastanka in njihove kvalitete, izvedeno pa je bilo tudi vrednotenje obstoječega stanja objektov, pri čemer se še posebej opozarja na ogroženost posameznih zgradb in kompleksov.

Izvajalci raziskave so želeli pripomoči k spomeniško-varstveni zaščiti izbranih objektov ter kvalitetnejšemu vrednotenju in varovanju moderne povojne slovenske arhitekture. Raziskava je bila v prvotni fazi namenjena predvsem uslužbencem v javnih službah, ki lahko pripomorejo k zaščiti tega stavbnega fonda. Spletni arhiv izbranih 120 objektov pa je namenjen vsem posameznikom in ustanovam, ki se pri svojem delu srečujejo z moderno arhitekturno dediščino: arhitektom, umetnostnim zgodovinarjem, drugim strokovnjakom, študentom arhitekture in naročnikom.

Spletna aplikacija Evidence se navezuje tudi na akcijo Društva arhitektov Ljubljana Arhitekturna dediščina 20. stoletja. Modro-bela tablica na koncu opisov označuje posamezne objekte, ki jih je DAL vključilo v svojo akcijo obeleževanja sodobne arhitekturne dediščine.

Tako raziskavo kot spletno aplikacijo Evidence je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Spletna aplikacija gostuje na strežnikih moj.net

Več:
>>Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Domen Zupanicic
Pohvala, 3.2. 2005, 15:25

Pozdravljeni,

Pohvalno delo ste opravili. Spodbujam digitalizacijo dediščine, saj tako postane dostopna širši množici uporabnikov in raziskovalcem.

Pogrešam poglobljenost baze v obliki risb, shem in detajlov.

Vendar upam, da se bo baza dopolnjevala s podatki.

Lep pozdrav!


martina lipnik
arhitekturna dediščina bi morala biti tudi negovana krajinska slika in objekti v njej, 16.2. 2005, 14:19

Kaj pa arhitekti moremo, hočemo ali želimo storiti z dediščino, ki je opisana v objavi pod linkom:
http://www.turisticna-zveza.si/datoteke/slovenski%20kozol ec-v%C4%8Deraj,danes,jutri.pdf


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh