info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 2. 2005

Razstava mladih mariborskih arhitektov

Uredništvo
V Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru je v organizaciji Umetnostne galerije Maribor do 19. marca 2005 na ogled razstava KOMPILACIJA_2005 / arhitektura.

Razstavljajo mladi (do 35let) mariborski arhitekti in krajinski arhitekti, ki aktivno soustvarjajo kulturo bivanja: Jerneja Ačanski Veber & Tadej Veber, Đorđe Bjelobrk, Danijel Čelig, Damir Černoga, Robert Gostinčar & Gregor Homšak & Janja Lužnik & Špela Recer, Manica Klenovšek & Mateja Pocajt, Aleš Koprivšek, Teja Kovač, Gašper Medvešek, Miha Miholič, Miha Milič, David Mišič, Kaja Pogačar, Gregor Reichenberg, Stojan Skalicky.

Predstavljenih je okoli 50 arhitekturnih projektov in krajinskih ureditev, ki so nastale v zadnjih letih predvsem v Mariboru z okolico, v Ljubljani in zunaj Slovenije (Hrvaška, Srbija in Črna Gora). Večinoma so predstavljene realizacije ali pa nagrajeni projekti arhitekturnih natečajev. Mladi arhitekti predstavljajo svoje rešitve na širokem področju arhitekture: od reagiranja na potrebe javnih programov (prizidek fakulteti, nova srednja šola, širitev hotela, zunanji bazeni), do infrastrukturnih (mostovi, brvi, ureditve trgov in otroških igrišč, transformatorska postaja) in stanovanjskih (večji stanovanjski kompleksi, vrstne hiše in družinske hiše).

Umetnostna galerija Maribor organizira KOMPILACIJA_05 kot tretjo različico projekta namenjena predstavitvi najprodornejših mladih ustvarjalcev s področja vizualne umetnosti oz. vizualnega ustvarjanja iz Maribora. Prva razstava je predstavila mlade avtorje likovne umetnosti, videa in fotografije, druga razstava je zbrala najobetavnejše oblikovalce iz Maribora (grafično oblikovanje, industijsko oblikovanje, modno oblikovanje, oblikovanje pohištva itd.). Kompilacija_05 je po mnenju organizatorjev namenjena arhitekturi in krajinski arhitekturi, s ciljem predstaviti avtorje in njihove dosežke, pa tudi vzpodbuditi diskusijo z javnostjo, izpostaviti položaj mladih arhitektov in obravnavati probleme stroke.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Stojan Skalicky, Hiša na Pagu,Hrvaška, 2004


Gašper Medvešek, vrstne hiše Radvanje, Maribor, 2004


Jerneja Ačanski Veber & Tadej Veber, Vila Arih, Maribor, 2001

na vrh