info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 3. 2005

Svetovna arhitektura iz zakotnega Vorarlberga tudi v Ljubljani

Matevž Čelik
V sredo 16. marca 2005 bo ob 20.00 uri v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu otvoritev razstave znamenite vorarlberške arhitekturne pisarne Baumschlager - Eberle. Istega dne bo ob 12.00 na v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo tudi predavanje Carla Baumschlagerja. Organizacija razstave poteka v sodelovanju med arhitekti in FA. Razstava bo na ogled vsak dan med 10.00 in 18.00 vse do 6. aprila.

Na razstavi, ki že drugo leto potuje po prestolnicah Evrope, pisarna Baumschlager - Eberle predstavlja osem let dela, v katerem so poleg izvedene arhitekture in konceptov zajeta tudi natečajna dela ter strokovne ekspertize. Arhitekta se predstavljata z načrti, modeli in fotografijami, ki jih je posnel Eduard Hüber. Baumschlager in Eberle sta slovenski strokovni javnosti že dobro poznana, saj sta med drugim nastopila kot predavatelja na Piranskih dnevih arhitekture. Vabljena sta bila tudi k sodelovanju na natečaju za poslovni kompleks Levji grad v Kopru. Tokrat ima njuno delo priložnost spoznati tudi širša slovenska javnost.

Delo Carla Baumschlagerja in Dietmarja Eberleja odlikuje racionalna in inovativna raba materialov, še posebej lesa, kot lokalne in najbolj ekološke surovine. Iz njunih zasnov je moč razbrati, da se posebej posvečata energetski učinkovitosti in kvalitetnim tlorisnim rešitvam. Da bi svojim naročnikom in uporabnikom zagotovila čimveč udobja, v svoje projekte spretno vpletata sodobno tehnologijo. Vendar pri tem ne postavljata pod vprašaj lokalne urbane kulture, ki kroji izgled naselij in krajine. Tako predstavljata dober primer, kako uspešno premostiti prepad med sodobmin arhitekturnim jezikom ter lokalno prostorsko kulturo.

Večji del projektov sta arhitekta izvedla doma, v deželi Vorarlberg. Da bi še dodatno poudarila, kako racionalno se lotevata projektov, arhitekta Vorarlberg v svojih predavanjih pogosto predstavita, kot revnejši del Avstrije, ki živi pretežno od kmetijstva. Seveda pa vemo, da je predvsem nižinski zahodni, premožnejši del Vorarlberga z obalo Bodenskega jezera intenzivno urbaniziran ter na visoki stopnji družbenega, gospodarskega in kulturnega razvoja. Tam pa sta arhitekta tudi realizirala večino svojih projektov.

Na razstavi si bomo lahko ogledali zanimiv razvoj lokalne arhitekturne pisarne, ki je zrasla na projektih v domačem okolju, kasneje pa prišla tudi do velikih naročil drugje v Evropi, v zadnjem času pa celo na Kitajskem.


Več:
>>Baumschlager - Eberle

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Mega Hall v Pekingu (2005). Pet poslovnih stolpnic z okrog 100.000m2 naj bi dokončali še letos.
Stanovanjsko naselje Nüziders (1996). Ena uspešnejših izvedb v domačem Vorarlbergu.
na vrh