info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 3. 2005

Zapolnjene praznine

Alenka Korenjak
Na Dunaju letos že drugič poteka projekt prenove in raziskovanja javnega prostora in fenomena praznih lokalov, imenovan making it 2 – govorica ulice.

Organizira ga peti Dunajski okraj skupaj s Tehnično univerzo in društvom ArchitekturRaum 5. S projektom so začeli leta 2000, ko so s pomočjo mladih arhitektov z različnimi instalacijami za 14 dni napolnili prazne izložbe na Schönbrunnerstrasse, eni glavnih vpadnic, ki je bila nekoč polna manjših trgovin in delavnic. Danes, ko se še pomembnejše nakupovalne ulice borijo za najemnike, je večina lokalov praznih, ulica pa brez prave identitete in vizije. Skupina organizatorjev je zato projekt lani znova obudila. Na natečaju so izbrali devet avtorskih skupin, ki so jim v uporabo ponudili prazne trgovine. V zameno so se mladi ustvarjalci morali obvezati, da bodo eno leto na licu mesta raziskovali fenomen javnega prostora - govorice ulice.

Izmed 78 prijavljenih skupin so izbrali naslednje:

assocreation:
Skupina sodobnih umetnikov, ki raziskuje fenomen tal v javnem prostoru.

ballesterer:
Ballesterer je časopis za nogometne navdušence. V lokalu na številki 88a se vsako nedeljo zbere množica nogometnih navdušencev, kjer si skupaj ogledujejo tekme. Na voljo imajo tudi digitalno kamero, mediateko, hladilnik, nogometnie revije in seveda namizni nogomet.

framework:
Lokal na številki 107 je največji in zato predstavlja centralo za celoten projekt. Za eno leto je bil preurejen v galerijo, v kateri vsak mesec odprejo novo razstavo na temo fotografije, arhitekture, mode, oblikovanja.

ILAbor:
Diplomanti Krajinske arhitekture pod vodstvom prof: Lili Ličke enkrat na mesec predstavljajo svoje diplome na temo raziskovanja uličnega prostora. Trgovino uporabljajo kot delovni prostor, izložbo pa kot projekcijsko platno - komunikacijo lokala z ulico.

In_betwen:architecture
Skupina sestavlja 'slovar ulice', ki bo s pomočjo literature poskušal razložiti fenomen uličnega prostora. Prazno trgovino izkoriščajo kot delavnico, atelje in prostor za predstavitve. Z različnimi akcijami bodo poskušali v lokal privabiti 10.000 obiskovalcev v enem letu.

Sammer/Steeruwitz
Skupina arhitekov fotrografira dnevne sobe stanovanj na Schönbrunnerstrasse. Poleg kolekcije fotografij si je v njihovem lokalu moč ogledati tudi odzive meščanov na prošnjo skupine, če lahko slika njihovo stanovanje.

Studio Mageriten
Skupina fotografov se ukvarja s podobno temo. Zastonj fotografirajo prebivalce petega okraja, potem pa analizirajo držo, obleko in obraze portretirancev.

raumspray
Poskuša razviti kjuč po katerem bi v različnih medijih lahko zapisovali govorico ulice. Svoje rezultate predstavlja v izložbi trgovine na številki 139.

Projekt Making it 2 raziskuje možnosti razvoja uličnega prostora danes in v prihodnosti, hkrati pa nanj že takoj neposredno vpliva.

Opogumlja lokale, ki na Schönbrunnerstrasse še vedno vztrajajo in poraja konstruktiven dialog ne le med stroko ampak tudi med prebivalci okraja.V enem letu bo tako nastalo okrog deset diplom, nekaj raziskovalnih nalog in veliko zanimivih razstav na omenjeno temo
Projekt je podprlo ministrstvo za kulturo, Mesto Dunaj in lastniki trgovin, ki so za eno leto ponudili v uporabo njihove lokale. Making it 2 se bo končal letos v maju, za drugo leto pa organizatorji že načrtujejo novo popolnoma drugačno metodo raziskovanja uličnega prostora.

Spored dogajanj:
>>www.making-it.at

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

framework


ILAbor


SammerSteeruwitz


ballesterer

na vrh