info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 6. 2003

Bo po Sloveniji že letos odzvanjalo?
Državni zbor je 19. junija 2003 s 44 glasovi za in 3 proti po več kot petih letih sprejel zakon o vojnih grobiščih. To je dober znak tudi za avtorje projekta enotnega spomiskega obeležja za prikrita grobišča po Sloveniji, ki so v dokajšnji negotovosti čakali na zeleno luč za nadaljevanje del.

Skupina arhitektov in oblikovalcev Miha Klinar, Špela Kuhar, Blaž Medja in Uroš Pavasovič v okviru podjetja Gigodesign že nekaj časa intenzivno dela na projektu enotnega spominskega obeležja. Kot strokovni sodelavec pri projektu sodeluje tudi Robert Potokar. Skupina je nalogo dobila, ko je zmagala na lani razpisanem natečaju, konec letošnjega maja pa je že predala projekt naročniku, Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Obeležje je pravzaprav v bron ulit pokončen valj, vpet v mehanizem s tolkali, tako da ga je možno zanihati in iz njega izvabiti zvonenje. Valjasti zvon je visok 2 m in ima premer 55 cm. V obrazložitvi projekta se avtorji sklicujejo na slovensko tradicijo zvonenja, s katerim so ljudje v preteklosti proslavili vse pomembnejše dogodke v svojem življenju.

Po začetnih zapletih s pritožbo podjetja Scapelab na odločitev natečajne komisije sicer projekt dokaj gladko teče. Že v letošnjem letu naj bi postavili eno ali več spominskih obeležij na prikritih grobiščih po Sloveniji. Zatikalo se je še pri dokončnem dogovoru o vsebini napisa na obeležju ter določitvi števila lokacij, kamor naj bi obeležja postavili. Natančna formulacija napisa se je izkazala za občutljivo počitično temo, čeprav gre za vprašanje ene ali dveh podobnih besed. Predlogi napisa so se vrteli od prvotnega, 'žrtve vojne in povojnih usmrtitev', do kasnejših 'žrtve vojne in revolucije', 'žrtve vojne in povojnega nasilja' in spet 'žrtve vojne in povojnih usmrtitev' , ki je pristal v sprejetem zakonu.


Več:
>>GIGODESIGN
>>Mladina 20 .01. 2003
>>24 ur 19. 06. 2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Slovenian parliament voted for an Act which directs the matter of the graves which belong to the victims killed just after the 2nd WW by the victorious partisan forces. This are good news for the group of designers who won the national competition for a memorial post which is to be erected on the noumerous spots all over Slovenia, the team: Miha Klinar, Špela Kuhar, Blaž Medja and Uroš Pavasovič along with the consultant Robert Potokar. The memorial post is shaped in a form of a tubular bell, which the visitors will be able to swing and make it tol. The designers explain it as a matter of tradition. It is well known that in Slovenia important events in life are celebrated by the sounds of bells from a hometown church.


U. Pavasovič, Gigodesign


U. Pavasovič, Gigodesign

na vrh