info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 3. 2005

Restate - prenova stanovanjskih sosesk

Uredništvo
Med 19. in 21. majem 2005 Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju z Univerzo v Utrechtu v Ljubljani organizira mednarodno konferenco o prenovi stanovanjskih sosesk. Število udeležencev je omejeno na 150. Doslej prejetih prijav je že 105, zato pohitite s prijavo. Naslov konference je "Restructuring large housing estates in Europe: Policies, practices and perspectives: Conference for researchers and policymakers", poteka pa v okviru projekta RESTATE Prestrukturiranje velikih sosesk (5. Okvirni program EU 2002 - 2005).

Številne velike stanovanjske soseske v Evropi, zgrajene v 60-ih in 70-ih letih so se iz t.i. idealnega bivalnega okolja (dom, vrtec, šola, rekreacija, storitve... ), iz začetno promovirane "sanjske" oblike bivanja, spremenile v "nočno moro". Če že ne v to, pa vsaj v območje danes že nezaželenih visokih gostot, visokih zgradb, ki postopoma fizično propadajo, pogosto pa tudi v območja z nadpovprečno visoko koncentracijo brezposelnih ter ekonomsko in socialno šibkih družin. V Sloveniji je ta problem prisoten v precej manjšem obsegu, kljub temu pa se tudi naše velike soseske soočajo s številnimi problemi. Med njimi velja omeniti: problem vzdrževanja in fizične prenove (nezmožnost lastnikov kriti stroške ob hkratnem pomanjkanju državnih instrumentov, ki bi pripomogli k temu, da bi se objekte primerno vzdrževalo in prenavljalo), problem upravljanja zaradi mešanega lastništva ter problem zanemarjenih in neprivlačnih javnih površin, ki je pogosto posledica še nerešenega lastništva.

Konferenca se osredotoča na razmere v velikih stanovanjskih soseskah, zgrajenih v obdobju po drugi svetovni vojni, na politike, namenjene zaustavitvi oziroma preprečevanju negativnih trendov, ter na aktivnosti, ki spodbujajo pozitiven razvoj sosesk in dvig kvalitete življenja v njih.. Na konferenci bodo predstavljeni tudi rezultati projekta RESTATE.

Konferenca je namenjena je tako tistim, ki oblikujejo in izvajajo stanovanjsko politiko, kot tudi raziskovalcem. Ponudila bo izvrstno priložnost za izmenjavo pogledov in izkušenj, o reševanju problematike velikih stanovanjskih sosesk, strokovnjakov iz številnih evropskih držav.

Konferenco sofinancira EU (5. Okvirni program, projekt RESTATE). Ker je uradni jezik projekta angleščina, bo tudi konferenca potekala izključno v angleškem jeziku. Na konferenco se prijavite direktno preko navedene spletne strani.

Kotizacija za udeležence iz Slovenije je 24.000,00 SIT (20% DDV je vštet v ceno). Kotizacija vključuje konferenčno gradivo, otvoritveni sprejem v četrtek, kosilo in večerjo v petek, kosilo v soboto ter osvežilne napitke med odmori.

Številka računa za tolarska nakazila kotizacije za udeležence iz Slovenije je drugačna od tiste, ki je navedena na spletni strani !! Znesek nakažite na račun Urbanističnega inštituta Republike Slovenije 01100-6030347831 sklic na številko 00-2246-2. Račun boste prejeli skupaj s konferenčnim gradivom.

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo (barbara.cernic@urbinstitut.si).


Več:
>>Restate

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh