info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 4. 2005

"V predalu in prostoru" - sodelovanje pri urejanju prostora

Maja Simoneti
Atelje Piano in Studio Dolenec in Gojević delujeta v Velenju, modernem mestu, ki je vedno imelo posluh za kvalitetne rešitve pri urejanju prostora. Velenje je mesto, katerega identiteta se prav v današnjem času z zapiranjem rudnika in urejanjem ugrezninskih jezer na novo zaokroža. Mesto z okolico morda res ni veliko, je pa za prostorske načrtovalce še kako zanimivo okolje. O tem bo najbolje spregovorila razstava z naslovom "V predalu in prostoru", ki bo v Galeriji Velenje na ogled od 8. aprila do 4. maja 2005. Na njej se bo predstavil velenjski trio, v katerem sodelujejo krajinska arhitektka Saša Piano in arhitekta Saša Dolenec Gojevič ter Gregor Gojević s sodelavci.

Skice, detajli, koncepti, idejne rešitve in drugi načrti v različnih tehnikah predstavljajo bolj in manj domišljene rešitve in predloge. Čisto posebno mesto je namenjeno načrtom v mapah, tistim opremljenim s podpisi in žigi. Tudi to gradivo govori o delu, razmišljanju, znanju, domišljiji, disciplini, srečnih naključjih in ponesrečenih poizkusih, samostojnosti in sodelovanju. Prostorsko načrtovanje si prisvoji človeka, zaznamuje njegov pogled na svet in oblikuje njegove odnose ter zahteva stalno pozornost zase. Prostorskim načrtovalcem zapolnjuje misli in čas, ter budi želje in pričakovanja.

Potreba po tem, da rezultate svojega dela pokažeš drugim je naravna. Še toliko bolj, če z drugimi želiš deliti svoje ideje o urejanju prostora. Prostorski načrtovalci že dolgo niso več samo snovalci idej. Desetletje družbenih in ekonomskih sprememb se odraža v prostoru in vprašanje je, če je v Sloveniji že kdaj bilo toliko dela za arhitekte, krajinske arhitekte in druge prostorske načrtovalce.

Stroka, uporabniki in politika očitno gledamo na prostor iz različnih perspektiv in prav te razlike vplivajo na oblikovanje posameznih rešitev in na dnevno prakso v prostoru. Za premagovanje razlik in predvsem razlogov zanje ne zadošča volja posameznikov in strokovnih skupin. Za dvig prostorske kulture je ključno znanje.

Razstava ateljeja Piano in studia Dolenec in Gojević je zato mnogo več kot predstavitev dela načrtovalske pisarne. Predstavitev načrtov je prispevek k boljšemu razumevanju med stroko in uporabniki ter način izobraževanja. Razstava pa bo tudi predstava o tem, kako uspešno je lahko sodelovanje.

Sodelovanje je pri urejanju prostora bistvenega pomena. Ločevanje dela po poklicnih pristojnostih, ki se z razvojem vztrajno množijo, je lahko ena resnih ovir za dobre rešitve v praksi. Vzpodbudno bo torej pogledati v predale velenjskih ustvarjalcev, ki so pomirjeni s sabo in samostojnimi projekti, začeli iskati možnosti za skupne nastope. V petih letih pravijo, se je nabralo dovolj razlogov za dobro voljo in željo po predstavitvi dosežkov. V tem času so med delom iz posamenzikov postali skupina.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
vspodbuda, 4.4. 2005, 17:54

LEPO MESTO POSTAJA SE LEPSE,ZANIMEVEJSE,SVEZE!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Ker je v petek razglašen dan žalovanja, je otvoritev razstave prestavljena na sredo, 13. aprila 2005 ob 19h.


na vrh