info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 4. 2005

Ena od nagrad za mlade evropske arhitekte zopet v Slovenijo

Uredništvo
Nagrada za mlade evropske arhitekte, ki jo v Neaplju podeljujejo vsaki dve leti, gre tokrat v roke Portugalcev. Prejela jo bosta Pedro Pacheco in Marie Clement za Muzej v mestecu Aldeia da Luz. Ena od srebrnih plaket pa bo romala v roke Dekleva in Gregorič arhitektov za hišo XXS na Kladezni v Ljubljani.

Žirija, ki jo sestavljajo Gianni Cosenza, Mario Botta, Alberto Campo Baeza, Benedetto Gravagnuolo, Vittorio Magnano Lampugnani in Odile Seyler je tokrat izbirala med 140 projekti, ki so jih v Neapelj poslali mladi arhitekti iz 15 evropskih držav. Podelila je glavno nagrado v vrednosti 8000 Eur in tri posebna priznanja v vrednosti 2000 Eur.

Medtem, ko je glavna nagrada pripadla Portugalcema, tri posebna priznanja potujejo v Španijo, na Nizozemsko in v Italijo. Eno prejme Micha de Haas za Znanstveni in informacijski center za aluminij v Houtenu, drugo Anton Garcia, Abril Ruiz in Ensamble Studio za Center glasbenih študij v Santiagu de Compostela in tretje Made Associati za preureditev historičnega središča Cendon di Silea v Trevisu.

Žirija je podelila kar 36 srebrnih plaket, med drugim eno tudi Dekleva in Gregorič arhitektom. Dekleva in Gregorič nadaljujeta tradicijo uspehov mladih slovenskih arhitektov v Neaplju. Pred dvema letoma je namreč srebrno plaketo prejel stanovanjski blok v Lescah.

Kar tri srebrne plakete so letos pripadle mladim hrvaškim arhitektom za projekte socialne stanovanjske gradnje, ki smo si jih pred kratkim lahko ogledali tudi na razstavi v galeriji Dessa v Ljubljani. Prejele so jih Iva Letilović, Morana Vlahović za stanovanja v Krapinskih Toplicah, Capsula studio za stanovanja na Cresu in Robert Jonathan Loher, Petar Mišković ter Branimir Rajčić za stanovanja v Đakovu.

Žirija bo nagrade podelila 1. julija 2005 v Neaplju.


Več:
>>Premio Luigi Cosenza / Results
>>Podelitev Evropske arhitekturne... / Trajekt, 02.12.2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Srebrna plaketa:
Hiša XXS, Ljubljana, Dekleva Gregorič arhitekti, SlovenijaGlavna nagrada:
Muzej Luz, Aldeia da Luz, Pedro Pacheco + Marie Clement, PortugalskaPosebno priznanje:
Znanstveni in informacijski center za aluminij, Houten, Micha de Haas, NizozemskaPosebno priznanje:
Center glasbenih študij, Santiago de Compostela, Anton Garcia - Abril Ruiz & Ensamble Studio, ŠpanijaPreureditev historičnega središča Cendon di Silea, Treviso, Made Associati, Italija
na vrh