info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 4. 2005

Costaperaria tudi na spletnih straneh

Uredništvo
Več o novi knjigi Boga Zupančiča, ki govori o arhitektu Josipu Costaperariji in ljubljanskem modernem meščanstvu je zdaj mogoče izvedeti tudi na internetu.

Knjiga je zgodba o vzponu ljubljanskega meščanstva v času med prvo in drugo svetovno vojno, o tedanji gospodarski, politični in kulturni eliti. Po poreklu furlansko-hrvaško-nemški arhitekt Costaperaria, ki se je spojil s slovenstvom, je dal s svojimi vilami in drugimi prepoznavnimi deli pečat Ljubljani tridesetih let dvajsetega stoletja. Iz njegovih povezav z arhitekti Maksom Fabianijem, Vladimirjem Šubicem, slikarji in kiparji, Božidarjem Jakcem, Gojmirjem Antonom Kosom, Lojzetom Dolinarjem, politikom Ivanom Hribarjem, plemeniteži, Karlom Adolfom Auerspergom, Gvidom von Pongratzem in vzpenjajočimi se slovenskimi kapitalisti Pavlini, Dularji, Šukljetom, Bonačem in Naglasom lahko v knjigi razberemo, na kakšen način se je oblikovalo novo ljubljansko, narodnozavedno meščanstvo.


Več:
>>Josip Costaperaria

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh