info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 5. 2005

Herzog & de Meuron v NAI

Aljoša Dekleva
8. maja se v Rotterdamu, v Nizozemskem inštitutu za arhitekturo (NAI) zaključuje pregledna razstava produkcije švicarskega arhitketurnega biroja Herzog & De Meuron. V istem prostoru je bila lansko leto na podoben način predstavljena produkcija OMA (Office for Metropolitan Architecture), kar obiskovalcem, ki so imeli priložnost videti obe, nenazadnje ponuja tudi zanimivo primerjavo.

Razstava z naslovom »NO. 250. AN EXHIBITION - Beauty and Waste in the Architecture of Herzog & de Meuron« je postavljena zelo preprosto: predstavitve izbranih del si sledijo po številkah projektov, od ustanovitve biroja pred 27 leti do danes, ko je zadnja številka projekta 250 – od tod tudi naslov razstave. Na mizah je velika količina materiala od začetnih - kasneje opuščenih študijskih modelov, ključnih risb, predstavitvenih maket do vzorcev materialov, ki so bili namensko razviti za posamezen projekt. Tako je skozi predstavljeni material mogoče slediti razvoju arhitekturne misli biroja skozi celotno obdobje in se obenem poglobiti v projekte, ter odkrivati razloge za prijeme in odločitve v procesu snovanja posameznih arhitektur. Na mizi, kjer je predstavljen eden izmed znanih začetnih projektov »hiša iz kamna«, Tavole, Italija, 1982-88, (ki je, mimogrede, naročilo bližnjih sorodnikov enega izmed avtorjev) najdemo črno skicirko gospoda Herzoga (takrat v zgodnjih tridesetih letih), kjer je zasnovanih najmanj dvajset različnih rešitev za ta počitniški objekt.

Razstavljen material nakazuje, da se v biroju izdeluje in sprotno preverja arhitekturne rešitve predvsem skozi izjemno veliko število izdelanih študijskih modelov. Razlike med maketami posameznih faz projekta ali varjantnih rešitev so jasno zastavljene in vedno prinesejo odgovor na zadano vprašanje pri razvoju projekta. Modeliranje je za H&dM ključno na različnih merilih. Od abstraktnega preverjanja razporeditve mas v prostoru, raziskovanja struktur fasadnih open (pa naj gre za preprosto perforacijo ravnih površin ali pa strukturno kombiniranje fasadne opeke), do konceptualnega preverjanja konstrukcije.

Na posebnem mestu, obdanem z visokimi panoji, polnimi risb, načrtov in fotografij iz gradbišč so predstavljeni novi projekti, s katerimi se arhitekti trenutno ukvarjajo na daljnem vzhodu. Tu je mogoče razbrati predvsem napore v raziskovanju, kako z relativno preprostimi tehnikami gradnje doseči struktuiranje oz. dekoracijo ovoja stavbe. Tako se pogosto pojavljajo rešitve, kjer fasadni ovoj prevzame funkcijo ornamenta in konstrukcije hkrati.

Taktilnosti razstave veliko pripomorejo tudi vzorci fasadnih in talnih oblog v naravni velikosti, ob katerih je jasno, da H&dM posvečajo res veliko energije in časa raziskavam različnih materialov in njihovih obdelav. To niti ne preseneča, saj je pri veliko njihovih projektih pojavnost, ki temelji na materialni obdelavi, ključnega pomena. Vsekakor je vredno izkoristiti zadnje dni razstave in jo obiskati.

Več:
>>NAI / razstava

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh