info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 5. 2005

ProstoRož 2005

Maša Cvetko, Ana Čeligoj, Alenka Korenjak
prostoRož spet bo! Otvoritev bo v četrtek 12.05. ob 18.00 v TIVOLIJU , na ploščadih desno ob Jakopičevem sprehajališču. Pridite uživati naravo v mestu!

Maja 2004 je v sklopu 3. Festivala pomladi v Stari Ljubljani potekala razstava pouličnih postavitev ProstoRož. Poiskali smo neopažene prostore v strukturi starega mestnega jedra Ljubljane ter jih v novi preobleki za krajši čas uredili in oživili z večinoma cvetličnimi inštalacijami.
Medtem, ko je bil namen ProstoRoža 2004 obogatiti in pokazati na potenciale atrijev v starem mestnem jedru, izvajamo letošnji projekt predvsem z namenom opozoriti na zelene površine znotraj mestnega središča in raziskati njihovo vlogo in pomen danes.

Večina mest po Evropi posveča v zadnjem času veliko pozornosti javnim prostorom. Le te skuša na novo definirati in prilagoditi sodobnim potrebam urbanega človeka.
Zelene površine predstavljajo za mesto velik potencial.
Večina parkov v središču Ljubljane ni na nivoju novodobnih evropskih parkov. Ljudje se redko zadržujejo v njih, saj jim primanjkuje parkovna oprema, niso vzdrževani in čiščeni, so polni pasjih iztrebkov, primanjkuje jim igral za otroke… Velikokrat pa so tudi povsem zaparkirani in nedostopni.
Pri izbiri parkov smo se omejili na ožji center Ljubljane, ki ga zamejujejo Zoisova, Masarykova, Resljeva cesta, park Tivoli in grajski hrib. Podrobno smo proučili vse zelene površine v centru in izbrali 11 parkov.
Z različnimi postavitvami bi obiskovalcem nakazali možnosti, ki jih ponujajo parki in vanje pritegnili tako meščane kot tudi turiste, ki jih je vsako leto več.

ProstoRož ni le umetniška instalacija na javni površini, temveč je tudi urbanistično iskanje novih možnosti za izrabo mestnih površin. Projekt raziskuje in preverja možnosti uporabe javnega prostora in potrebe ljudi, ki jim je namenjen. Poskuša pokazati, kako jih je mogoče urediti z minimalnimi sredstvi in ponuditi prebivalcem in obiskovalcem prijetne prostore za druženje, igro, delo na prostem. Hkrati želimo preizkusiti odnos uporabnikov do postavitev, saj verjamemo, da se s pravim odnosom lahko izognemo različnim oblikam vandalizma.

Želimo si, da bi Ljubljana postala sodobnejša pri oblikovanju mestnih površin in v prihodnosti morda postala celo vzor drugim mestom.

ProstoRož je dolgoročen projekt, katerega cilj je razviti metodo obujanja in urejanja degradiranih prostorov v urbanih središčih. V naslednjih letih bi radi k sodelovanju privabili strokovnjake z različnih področij urejanja prostora (arhitekture, krajinarstva, urbanizma, varovanja naravne in kulturne dediščine, turizma...)
Že naslednje leto načrtujemo razširitev programa v obliki predavanj in delavnic, ki bi jih vodili tuji in domači strokovnjaki.

Več:
>>Festival Pomladi / spletna stran projekta

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Miran Zupan
V angleščini?, 2.6. 2006, 13:43

Mar bo neonski napis na vodi le v angleščini? Po 24. členu Zakona o javni rabi slovenščine (Uradni list RS, št. 86/04) bi morali biti v slovenščini, dodatno pa v tujem jeziku, če gre za mednardno prireditev, namenjeno predvsem tujim udeležencem.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh